Biserica fortificată din Codlea
Biserica fortificată din Codlea, monument de factură romanică, a fost construită probabil pe la jumătatea secolului al 13-lea și a fost refăcută în stil gotic în secolul al XV-lea. Lăcașul este înconjurat de un zid de apărare, înalt de aproximativ 8-10 metri, cu o grosime de 2 metri. În zid se găsesc cămăruțe asemănătoare celor din bisericile fortificate din Cristian, Hărman sau Prejmer. Pe timp de asediu adăposteau locuitorii și tot avutul lor. De-a lungul timpului cămările de provizii, dar și alte elemente arhitecturale au suferit modificări. Pentru apărare, țesătorii, fierarii, dogarii, cizmarii și rotarii se deplasau printr-o serie de galerii pentru a ajunge la ambrazuri. Din acel loc aruncau cu smoală peste adversari sau trăgeau cu arcul. Un rol important în apărarea edificiului l-au avut cele 4 turnuri de apărare, din care azi mai sunt doar 3.
Turnul cu ceas nu este atașat de biserică. Când s-a construit cetatea, biserica în sine a fost mult mai mică și modestă, fiind practic un loc unde se putea lua legătura cu divinitatea. În fața bisericii se află un monument dedicat eroilor Primului Război Mondial. Celor căzuți în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial li s-au consemnat numele pe plăcuțele de marmură dispuse pe zidul exterior al bisericii.
Biserica, construită odată cu cetatea, a fost la început o biserică catolică de lemn, ce purta hramul Sf.Gheorghe și Sf. Mihail și avea ca mărime o treime din biserica de azi. Biserica a fost incendiată și reclădită până să ajungă la construcția pe care o vedem astăzi. Cu trecerea timpului, schimbarea relațiilor geo-politice și mărirea comunității, biserica s-a extins undeva în anii 1700. Particular în partea extinsă a bisericii, este tavanul, alcătuit din 252 de casete de lemn. Fiecare casetă are o reprezentație grafică unică a trandafirului lui Luther (Martin Luther – reformatorul bisericii evanghelice).
Pictura a fost realizată la 1702 de către pictorul Johannes Stolz, din Vulcan (comunitate din vecinătatea Codlei). Aceasta a fost refăcută, reîmprospătată și întărită, la 1959 de Eduard Morres, pictor reprezentativ al Codlei și al comunității evanghelice și săsești.
Odată cu trecerea timpului, la 1794 mai exact, turnul fierarilor devine turnul cu ceas de astăzi. Turnul are în componența sa 4 clopote în C-Dur, comandate la Sopron, Ungaria.
În Primul Război Mondial trei din cele patru clopote au fost topite pentru confecționarea de arme. După ră zboi au fost comandate alte clopote. Din anul 1977, prin ajutorul comunității codlene din Germania, clopotele au fost acționate electric, iar din luna iulie a acestui an, prin același sprijin, clopotele sunt acționate automat.
„Orga Prause, mândria noastră, a ajuns la Codlea în 1709, donată de către o soție de boier, care a achiziționat-o la Sibiu. Ea are 2000 de fluiere, 28 de registre, 2 manuale și un pedalier, se poate cânta atât cu mâinile cât și cu picioarele. în 1867 și 1897 i s-a făcut o revizie minuțioasă, ulterior între 1980 -1986 a fost supusă unei reparații generale de către Hermann Binder. Orga este unul dintre cele mai prețioase instrumente muzicale din Transilvania. Pentru a ține pasul cu timpul, cu ajutorul mai multor donații, orga a beneficiat de mai multe lucrări de reparație, îmbunătățire și restaurare. Cetatea noastră este cea mai mare din Țara Bârsei, din punct de vedere al circumferinței. Ansamblul care cuprinde biserica evanghelică și incinta fortificată figurează pe lista monumentelor istorice. Ea face parte din programul Transilvania Card, al celor de la Descoperă Sufletul Transilvaniei (http://www.transilvania-card.ro/the-project-2/) ,” a declarat Mihail Catargiu pentru La pas prin Brașov.
Credit foto: Dan STRĂUȚI