3 decembrie 2024

Contact us

Floarea-soarelui – Floarea lunii august

 Floarea-soarelui – Floarea lunii august

Iată că am trecut de prima jumătate a anului dar continuăm să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă florile: culori, forme, lumini și parfum. Funnyhowflowersdothat.co.uk. ne recomandă, pentru această lună, floarea-soarelui, regina florilor de vară.

Floarea soarelui este simbolul adorației, loialității și constanței în dragoste, al puterii, căldurii sufletești și protecției însă ea poate reprezenta și valori negative cum sunt aroganța, ipocrizia și dragostea neîmpărtășită.

Originea

Floarea-soarelui provine din America de Nord și de Sud. Nativii americani au mâncat semințele florii cu fasole, porumb dulce și dovlecei. Numele oficial al florii-soarelui este Helianthus; o combinație a cuvintelor grecești „helios” (soare) și „anthos” (floare).

Culori și forme

Toată lumea este familiarizată cu floarea-soarelui galbenă, dar Regina Verii este disponibilă și în portocaliu, maro, crem și roșu închis. Există, de asemenea, o mulțime de soiuri atunci când vine vorba de formă: floarea-soarelui cu flori mari sau mici, cu un singur rând de petale sau cu mai multe inele de petale. În orice formă și culoare, floarea-soarelui garantează o porție considerabilă de soare de vară. La cele mai multe tipuri de floarea-soarelui capul este oarecum aplecat. Odată cu viitoarea generație de floarea-soarelui capului ei va fi drept, ceea ce o va face mai ușor de utilizat.

Sfaturi de îngrijire

– alegeți o vază curată și umpleți-o cu apă de la robinet, la temperatura camerei;

– pentru a păstra florile mai multă vreme, adăugați îngrășământ pentru flori tăiate;

– tăiați tulpinile florilor în diagonală, pe o porțiune de 3-5 cm, cu un cuțit curat, ascuțit sau cu o foarfecă;

– asigurați-vă că nu există frunze care intră în apă;

– nu poziționați floarea-soarelui în curent, direct în bătaia soarelui sau lângă o sursă de încălzire;

– umpleți vaza cu regularitate, cu apă de la robinet pentru ca floarea-soarelui este foarte însetată. Vaza va fi goală înainte să vă dați seama!

– nu așezați floarea-soarelui lângă un bol cu fructe; fructele emană gaz etilenic care va cauza ofilirea mai rapidă.

Cum să creezi un buchet fabulos folosind floarea-soarelui

Radianta floarea-soarelui este ideală pentru a face un buchet să strălucească. În primul rând creați un buchet cu Cală și Levănțică de mare și legați-l cu sfoară. Folosiți o sfoară atractivă, deoarece rămâne vizibilă, iar apoi așezați floarea-soarelui în jurul ei, ca într-o îmbrățișare mare. Înfășurați o bucată de bandă într-o culoare veselă, în jurul buchetului, pentru a păstra totul împreună și a-i conferi o tușă distractivă de finisaj.

Simbolistica florii-soarelui

Floarea-soarelui simbolizează adesea soarele și iubirea. În mitologia greacă nimfa Clytia s-a îndrăgostit extrem de tare de Zeul Soarelui, Apollo. Cu toate că Clytia era foarte frumoasă, Apollo nu i-a împărtășit dragostea. Ca rezultat Clytia a murit de inimă zdrobită, a fost transformată într-o floarea-soarelui și, prin urmare, se întoarce în mod constant la soare, pentru a îl putea vedea pe Zeul Soare.

O poveste populară românească, din cartea „Legende populare româneşti”, autor Simion Florea Marian, istorisește despre frumoasa fată a unui vestit împărat care nu a vrut să își aleagă nici un muritor ca soț, întrucât se îndrăgostise de soare. Fata a mers în căutarea iubitului ei, iar acesta a prins drag de ea și s-au casatorit. Fata nu putea fi însă împreună cu el decât în întuneric, fiindcă oricine vedea soarele în lumină era sortit să se preschimbe într-o floare. Într-o noapte, nemairezistând ispitei, ea a aprins o lumânare, și-a privit soțul și l-a sărutat pe frunte. Soarele s-a trezit și blestemul și-a făcut efectul, fata transformându-se într-o floare ce nu își poate desprinde niciodată fața de la soare. O floare numită floarea-soarelui.

O altă legendă românească spune despre fata lui Ștefan – Voda, o prințesă fără asemănare de frumoasă dar muta din naștere. Voievodul a fost povățuit de o babă să îl invite la un ospaț pe soare și să-i ceară acestuia să-i dea o sărutare fetei, în acest fel ea putând să își capete graiul. Piaza rea a auzit cuvintele acestea și a vestit-o pe luna, stăpâna nopții și soața soarelui, ce își jelea soarta grea de a nu-și întâlni niciodată barbatul. Geloasă la gândul că fata lui Vodă i-ar putea fura soțul, luna s-a strecurat lângă palat în ziua ospațului și atunci când fiica lui Ștefan i-a cerut soarelui sărutarea binecuvântată, prin care iși putea găsi glasul, luna a transformat-o într-o floare galbena. Soarele și-a azvârlit, manios, soața în nouri și a sădit floarea în grădina palatului. De atunci, floarea soarelui nu face decât să se uite dupa soare, cerșindu-i sărutarea izbăvitoare. (http://www.diane.ro/2011/07/floarea-soarelui-in-legende-mituri.html)

Mă-nvârt, ca floarea-soarelui, pe câmp,

După făptura ta strălucitoare,

Iar când apui în zarea călătoare

Obrazul mi-l aplec către pământ.

Stau noaptea-ntreagă aplecat aşa

Şi numai când răsari tu dimineaţa,

Descătuşând din neguri fruntea grea

Eu îmi ridic setos spre tine faţa.

Sorb razele pe care le trimiţi

Pe câmpul plin de-o harnică speranţă,

Şi simt, treptat, cum nervii mei trudiţi

Se umplu de-o frenetică substanţă.

Aceasta îmi străbate trupu-ntreg,

Şi-mi urcă prin arterele rebele,

Până când, împlinit, rodesc şi leg

Cu toate florile fiinţei mele.

Floarea-soarelui, de Radu Stanca

Credit foto: Viviana Costan Moiseanu și Mircea Tomescu

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.