13 iunie 2024

Contact us

Brașoveni celebri – Christa Depner

 Brașoveni celebri – Christa Depner

Christa Depner

Christa Depner s-a născut la 26 martie 1936 în Brașov. După absolvirea liceului s-a înscris la Facultatea de Filologie a Universității București. În perioada când era studentă în anul III a participat la mișcările revendicative ale studenților din București în 1956 (vezi Mișcările studențești din București din 1956).
A fost printre organizatorii unui miting de solidaritate în Piața Universității, programat pentru ziua de 15 noiembrie 1956. Studenții urmau să ceară satisfacerea unor revendicări cu caracter politic și social; era însă prevăzută și posibilitatea de transformare a mitingului într-o mișcare de răsturnare a regimului comunist, în cazul în care numărul participanților era mare.
A fost arestată la 15 noiembrie 1956, fiind judecată în lotul „Ivasiuc”. La proces a participal și profesorul Mihai Gafița ca martor al acuzării; în depoziția sa a calificat atitudinea Christei Depner ca fiind „reacționară” Prin sentința Nr. 481 din 1 aprilie 1957 a Tribunalului Militar București a fost condamnată la 6 luni închisoare corecțională. A fost eliberată la 13 mai 1957, după expirarea pedepsei.

În urma unei călătorii în străinătate în 1977 a decis să nu se mai întoarcă în România și și-a stabilit domiciliul în Franța.

Sursa: Wikipedia

2 Comments

  • Mai este si prima soprana brasoveanca Mirela Ungureanu cu bursa de studii la sectia CANTO in America (West Vieginia) in 1997!!!!

    • Daca aveti link-uri la pagini care se refera la viata si activitatea sopranei sau alte recomadari care ne pot ajuta in elaborarea unui articol, le asteptam cu placere.
      Va multumim frumos!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.