6 decembrie 2023

Contact us

Brașoveni celebri – Albert Ziegler

 Brașoveni celebri – Albert Ziegler

Albert Ziegler (n. 9 aprilie 1888, Codlea, – d. 1946, Halle, Germania) Este primul pilot sas din Ardeal, constructor şi instructor aviatic.

Albert Ziegler s-a născut ca fiu de ţăran din Codlea, unde de copil îşi făcea din două umbrele mari obiect zburător cu care sărea de pe clădiri. După şcoala primară a învăţat meseria de lăcatuş, unde ca ucenic ocupaţia lui era foarte variată. Printre altele lucra la un motor care trebuia să funcţioneze fără benzină. Deasemenea se ocupa şi de telegrafie. Vrînd să-şi mărească cunoştinţele a plecat în Elveţia franceză unde lucra în domeniul motoarelor, şi în Paris pentru o perioadă de doi ani. Începând cu anul 1908 a avut ocazia de a lucra în domeniul aviatic la Berlin, definitivându-şi formaţia tehnică şi punând la punct o serie de proiecte printre care amintim: motoare premiate la concursuri internaţionale, un autoturism amfibiu, un avion propriu.

În aprilie 1912 firma Siemens-Schuckert îi lăsase un spaţiu cu scule şi un motor de 50 CP pentru studii. Cu acest motor, Ziegler îşi construise primul său avion monoplan „Pfeilflugzeug” (avion săgeată) cu care absolva zboruri cu succes.

Avionul lui fiind construit din materiale inferioare sau vechi, el nu putea sǎ se foloseascǎ de experienţa şi ştiinta lui. Pentru realizarea dorinţelori sale avea nevoie de un motor mai mare şi bani mai mulţi. Pentru 15.000 Coroane, donaţi de către concetăţenii săi, cumpărase un Etrich-Eindecker (monoplanor) cu un motor Mercedes de 120 CP, pe care vroia să-l monteze în avionul său.

La 28 noiembrie 1913, pe aerodromul Johannistal din Berlin şi-a luat licenţa ca pilot, constructor şi instructor aviatic, revenind apoi în Transilvania.

Documentar video despre viața și activitatea lui Albert Ziegler:


Sursa: Wikipedia
Video: YouTube

Imagine: kulturportal-west-ost.eu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.