21 iunie 2024

Contact us

BsAs Tango Nights – Tango Argentinian cu Doina Enache & Rodrigo Fonti (Argentina)

 BsAs Tango Nights – Tango Argentinian cu Doina Enache & Rodrigo Fonti (Argentina)

Dragii noștri,

La început de septembrie, vă invităm într-o povestire inedită, plină de rafinament și eleganţă, spusă pe acorduri de pian & bandoneon și transpusă în dans, cu multă măiestrie și trăire, de către artistul argentinian Rodrigo Fonti și Doina Enache.

Se spune că tangoul s-ar fi născut la granița dintre Uruguay și Argentina, undeva între 1880-1890, ca dans arrabalero (din cartierele marginase ale Buenos Aires-ului). Deopotrivă senzual si orgolios, tangoul apare într-un context istoric si social profund multicultural.

Societatea în care apare tangoul asculta habanere, polci, mazurci si ceva valsuri (albii), în timp ce negrii (aproximativ un sfert din populația din Buenos Aires) se miscau pe candombe, un dans de sorginte africană cu accent pe percuție și ritm. Ritmurile africane și habanera hispano-cubaneză sunt creditate drept principalele (deși nu singurele) rădăcini ale tangoului.

Recitalul live de tango argentinian – pian și bandoneon, cuprinde un repertoriu vast, din toată perioada de zbucium a tangoului, până la marele Astor Piazzolla, care a lăsat în urma lui o capodoperă.

Tangoul este poezie, este suspin şi bucurie în acelaşi timp, motiv pentru care muzicienii propun atât piese vesele, renumitele „Milonga” – cântate şi dansate cu bucurie, cât şi tango-valsul – care te îmbie la visare universală.

ARTIŞTI INVITAŢI

RODRIGO FONTI (BsAs, ARGENTINA)

Dansator și profesor de tango argentinian, creativ și inovator, născut în Neuquén, sudul Argentinei, este cunoscut publicului larg pentru unicitatea dansului său. A început să danseze tango la 16 ani, apoi a studiat dansul modern la Școala de Dans Contemporan „Experimental” ca și coregraf și dansator. În 2010 s-a mutat în Buenos Aires, pentru a studia tango, pentru a aprofunda „spiritul milonguero” și pentru a juca în producțiile de teatru „Kambras”, „El sonido de la caricias”, „Cram” „No bailaras”, „Sin pecado consebido”, cu care a făcut un turneu în Europa.

Îmbinând cunoștințele sale din tango și dansul contemporan, dă prospețime, viteză și profunzime stilului său de dans, unic.

Studiul său tehnic continuu, căutarea posibilităților de mișcare și explorarea limbajului tango-ului, l-au condus la un amestec unic de tango tradițional și modern.

IRINA ŞI ROBERT INDREI (Cluj Napoca, România)

Muzicieni profesionişti, absolvenți ai Academiei de Muzică din Cluj Napoca, respectiv București și actualmente profesori de pian și de improvizație muzicala, Robert și Irina Indrei, formează de peste 6 ani un cuplu, atât pe scenă, cât și în viaţa de zi cu zi. Dragostea pentru muzică și pasiunea pentru tango, au făcut să ia naștere ” Two to Tango”, un duo muzical inedit în viaţa artistică a Clujului, și nu numai.

Cu un repertoriu bogat din muzica de tango argentinian, aceștia aduc în faţa publicului larg o fărâmă din frumusețea și magia Tango-ului.

Pianul şi bandoneonul se completează minunat în muzica de tango, fiind una dintre puţinele formule care au o simbioză muzicală aproape perfectă. Pianul este un instrument de percuţie şi de coarde în acelaşi timp, iar bandoneonul un instrument aerofob, cu caracteristici solistice şi de acompaniament incredibil de versatile. Împreună, cele două instrumente pot ajunge la rezonanţe orchestrale veritabile.

DOINA ENACHE (Brasov, România)

Deprinde tainele tangoului argentinian în perioada 2005-2006, la „Dance Sport Manhattan Studio” în New York City, alături de maeștri consacrați din Buenos Aires şi SUA, fiind una din cele mai titrate instructoare și dansatoare de tango argentinian din ţară.

Doina, păstrează și transmite filonul autentic – nealterat de aşa zise tendințe moderne, al Tango-ului Salon, fiind cunoscută publicului brașovean şi nu numai, atât pentru aparițiile pe scenă, cât și pentru proiectele inedite, demarate la Brașov și în țară. Printre ele, din anul 2008, la Brașov „Transylvania Tango Festival/Marathon” – primul festival internațional anual de tango argentinian, „Outdoor Guerilla Milonga” – tango în aer liber în Piața Sfatului, „TanGo bucuria de a dansa în doi” – seminare unice în România, susținute împreună cu profesori internaționali de tango argentinian: Ricardo Viqueira (Argentina), Ronen Khayat (SUA), Luca Lamberti (Italy).

De asemenea, colaborarea cu Teatrul Sică Alecsandrescu, pentru piesa de teatru „Fazanul”, în regia maestrului Cristian Hadgi-Culea, la care Doina a contribuit atât cu viziunea proprie asupra coregrafiei, cât și cu momente spectaculoase de tango argentinian.

Alte evenimente culturale de anvergură la care Doina Enache a participat sunt: „Gala Eugen Doga”, TamTam Festival, „Piazzolla by Night”, “Parfum de femeie” (Castelul Ghika), “Yo Soy Maria” (Ateneul Național din Iași).

Vă invităm în această minunată incursiune în lumea prea puţin cunoscută a tango-ului argentinian, pentru a descoperi şi savura magia muzicii şi magia dansului numit atât de simplu, Tango!

Contribuție: 60 Ron
Biletele pot fi achiziționate online
www.spectacolebrasov.ro

Sursa si imagine: pagina de Facebook a evenimentului

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.