3 decembrie 2023

Contact us

Centenarul Vânătorilor de Munte, expoziție la Muzeul Județean de Istorie Brașov

 Centenarul Vânătorilor de Munte, expoziție la Muzeul Județean de Istorie Brașov

Simbol al tradițiilor militare românești vânătorii de munte vă invită să vizitați expoziția din cadrul Muzeului Județean de Istorie Brașov. Pășiți prin istorie să-i cunoașteți pe vânătorii de munte, să le cunoașteți jertfa, eroismul, omenia și profesionalismul celor care și-au câștigat o reputaţie şi o faimă greu de egalat în rândul adversarilor.

Expoziția este dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea trupelor de vânători de munte, 3 noiembrie 1916 și poate fi vizitată în perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017.

Expoziţia cuprinde obiecte personale şi de expoziţie de la Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” sau alte unități din țară, ce au aparţinut generalilor din arma Vânători de munte, dar şi cadrelor în rezervă şi retragere care au slujit sub semnul armei „Vânător de Munte”.

Cu ocazia centenarului, în semn de apreciere a  înaltului  profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice încredinţate, pe timpul desfăşurării activităţilor de instruire pentru luptă, precum şi pe timpul executării misiunilor în teatrele de operaţii, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, Drapelului de luptă al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” şi Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace, Drapelului de luptă al Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

Trupele de vânători de munte au participat activ la luptele din cele două războaie mondiale și la misiunile internaționale din Kosovo, Irak și Afghanistan. În prezent, Armata Română are două brigăzi operaționale, una subordonată Diviziei 1 Infanterie, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov, iar cealaltă subordonată Diviziei 4 Infanterie, Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc.

Vânătorii de munte au participat și participă la activități de instruire în comun, în țară și în străinătate, cu militari din SUA, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Italia, Bulgaria, Iordania, Franța și multe alte țări și la aplicații multinaționale.

Credit foto: Dan STRĂUȚI

Video: YouTube

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.