15 iulie 2024

Contact us

Târgu’ Ieșilor

 Târgu’ Ieșilor

Auzim adesea despre faptul că un popor care nu își cunoaște trecutul și țara, nu are viitor sau este condamnat să repete trecutul. O idee care m-a îndemnat să împărtășesc altora și totodată să le stârnesc curiozitatea, să îi invit, pe mici și mari, să descopere sau să redescopere unul dintre cele mai mari orașe ale României, pe care am avut ocazia să îl cunosc în această vară, anume Iașiul.

Nicolae Iorga spunea, referindu-se la orașul Iași, că este „orașul care a fost și-și zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei…”. Un lucru cert, pe care însă îl înțelegem cu adevărat doar în momentul în care străbatem Iașul cu piciorul și putem astfel să îl admirăm, în toată splendoarea lui.

Iași a fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite, între anii 1859 și 1862 și capitala Regatului României între anii 1916-1918. Astăzi este al doilea oraș al României, ca număr de locuitori, după București, centrul cultural, economic și academic al Moldovei, în care învață peste 60.000 de studenți, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, precum și alte patru universități publice și șapte particulare.

Clădirea imagine a urbei este Palatul Culturii, construit între anii 1906 și 1925, în stil neogotic, făcând parte dintre ultimele semne arhitecturale ale romantismului. Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975). În aripa de nord-est a palatului se află sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” (1920).

În spatele Palatului există o încântătoare grădină, sub forma unor terase suspendate, în care, localnicii dar și turiștii pot petrece clipe de relaxare.

Unul dintre locurile cele mai cunoscute ale orașului este Parcul Copou unde se găsește “Teiul lui Eminescu”, ca și un muzeu închinat aceluiași poet. O serie de busturi dedicate unor mari personalități ale culturii române străjuiesc aleea principală a parcului și nu departe de acesta, în Parcul Expoziției, întâlnim grădina botanică „Anastasie Fătu”, cea mai veche grădină botanică din România, înființată în 1856. Rozariul grădinii conține peste 600 de soiuri de trandafiri, răspândite pe o suprafață de 1,7 hectare.

Și nu în ultimul rând, orașul este cunoscut, alături de clădirile și monumentele sale istorice și prin cele peste 25 de catedrale, mănăstiri și biserici, fiecare cu istoria, farmecul și unicitatea ei, între care amintesc:
– Catedrala Mitropolitană, cu Hramul „Sfânta Parascheva”
– Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi”
– Mănăstirea Golia.

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, cel mai vechi Teatru Național din România este un monument cu minunate detalii arhitecturale și a fost inclus într-un top al celor mai frumoase teatre, realizat de BBC, cu ocazia „Zilei mondiale a teatrului”.

În acest moment, Biblioteca Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) este pe locul 1 în preferinţele utilizatorilor portalului boredpanda.com, în cadrul unui sondaj online privind cele mai frumoase 25 de biblioteci din lume.

Toate acestea, împreună cu altele, recomandă Târgu’ Ieșilor drept o destinație demnă de atenția tuturor, în care se pot afla și vedea foarte multe lucruri interesante.

Foto: palatulculturii.ro

Antonela Cristina Lungu

1 Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.