23 iulie 2024

Contact us

Concert cu ocazia Zilei Copilului

 Concert cu ocazia Zilei Copilului

Pentru a marca sărbătoarea copiilor, miercuri, 1 iunie, la ora 17, corul Școlii Gimnaziale Nr. 12 a susținut un concert, la Biserica Sfântul Martin, de pe strada Dealul de Jos, avându-i ca invitați pe profesori și părinți dar și colegii de școală. Motto-ul evenimentului: „Singen macht Spaß, singen tut gut” – „Cântecul face plăcere, cântecul face bine”, după un canon de Uli Führe.

Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925, când 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”, Universal Children’s Day.

Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Astfel:

Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august,

Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie,

Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie,

Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie,

Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie,

De la reunificare, Germania sărbătorește în data de 20 septembrie, sărbătoarea Republicii Federale Germania însă mai exista locuitori și părți ale țării care sărbătoresc această zi în 1 iunie, rămânîd fideli tradiției Germaniei de Est,

India sărbătorește în data de 14 noiembrie,

Japonia sărbătorește în data de 5 mai,

Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie,

Polonia sărbătorește în data de 1 iunie,

Republica Moldova sărbătorește în data de 1 iunie,

Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie,

Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai,

Aproximativ 30 de state au preluat data de 1 iunie de la China și SUA.

Biserica Sfântul Martin este o biserică evanghelică-luterană și unul dintre cele mai vechi monumente din Brașov, situată pe dealul denumit Martinsberg, în zona de nord-vest a dealului Cetățuia, deasupra străzii Lungi. Edificiul a fost inițial biserică romano-catolică și l-a avut drept patron pe Sf. Martin de Tours iar data probabilă a începerii construirii este anul 1235. Înfățișarea actuală a bisericii datează din 1792 când suprafața a fost dublată. De atunci s-au păstrat și decorațiunile interioare. Biserica nu este inclusă în circuitul turistic al orașului.

Corul Școlii Gimnaziale 12 este condus de doamna profesoară de muzică Feder Annegret, pe care copiii o iubesc foarte mult și o strigă Frau Anne. Acompaniamentul la pian a fost asigurat de Philippi Ursula. Elevii provin din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, de la secția cu predare în limba germană iar repertoriul corului conține interpretări în română, germană, engleză, franceză și chiar un cântec Zulu din Africa de Sud.

În afară de piesele prezentate de cor, din program au făcut parte și momente instrumentale la pian, vioară și fluier.

La final, Frau Anne a explicat audienței care sunt instrumentele muzicale pe care și-a propus să le achiziționeze pe rând pentru copii, concertul în discuție fiind primul pas pentru strângerea fondurilor necesare.

Toți copiii ar trebui să viseze, toți copiii ar trebui să se joace,

Toți copiii ar trebui să cânte …

Fragment din Imnul Cantus Mundi, de Ion Marin

Video: YouTube

Credit foto: Antonela Lungu

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.