18 septembrie 2024

Contact us

Concert Simfonic: dirijor maestru rus Mark Kadin, invitat pianistul brașovean Horia Mihai

 Concert Simfonic: dirijor maestru rus Mark Kadin, invitat pianistul brașovean Horia Mihai

Filarmonica Brașov invită publicul meloman joi, 7 februarie 2019, ora 19.00 la Concertul Simfonic ce îl are ca dirijor pe renumitul maestru rus, Mark Kadin. Solistul invitat al serii este pianistul brașovean Horia Mihai ce va interpreta o lucrare scrisă de J. Haydn – Concert pentru pian și Orchestră în Sol Major, lucrare ce va fi audiată în prima parte a concertului. Tot în prima parte, va putea fi audiată Uvertura „Der Schauspieldirektor” K.V 486, lucrarea de deschidere a concertului. În a doua parte, publicul meloman se va putea delecta cu Simfonia aVI-a în Fa Major op. 68 „Pastorala” scrisa de L. van Beethoven.

Biletele se găsesc la casieria Sălii Patria, iar prețul unui bilet este de 20 Ron.

Profil de artist

Cariera lui Mark Kadin a prins contur şi în afara Rusiei, dirijorul fiind invitat la pupitrul unor ansambluri de pe patru continente: Orchestra Simfonică Radio a Slovaciei, Orchestra Naţională Radio a Bulgariei, Orchestra Filarmonicii din Sofia, London City Chamber Orchestra, Orchestrele Simfonice din Roma, Queensland, Cipru, Gavle (Suedia), Costa Rica, Yucatán, Filarmonica din Gyeonggi (Coreea de Sud), din Xiamen (China), Orchestra statului Paraná (Brazilia), Orchestra Filarmonicii din Macedonia, Orchestra Filarmonicii Morave, Orchestra de Stat din Istanbul, Orchestra Filarmonicii „Arthur Rubinstein” din Łódź, Orchestrele Filarmonicilor din Lublin şi Białystok.

De la debutul cu Teatrul Bolşoi, din 2003, Mark Kadin a fost invitat să dirijeze numeroase teatre de operă din Rusia (Voronej, Saratov, Kharkiv, Rostov, Volgograd etc.), înscriindu-şi în repertoriu titluri ca La traviata, Carmen, Evgheni Oneghin, Elixirul dragostei, Boema, Italiana în Alger, Bărbierul din Sevilla, Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită, Spărgătorul de nuci, Giselle şi altele.

Mark Kadin, unul dintre cei mai apreciați dirijori rusi, este în prezent Directorul muzical al Orchestrei Simfonice Nationale Radio din Bulgaria.

Pianistul Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciati pianisti români ai momentului. Îndelungata sa experienta a început în orasul natal, Brasov, unde, la numai 10 ani, a interpretat alaturi de Orchestra Filarmonicii brasovene Concertul în Re major pentru pian si orchestra de Joseph Haydn.

De atunci, a fost aplaudat atât în recitaluri solo pe scene din România, Italia, Anglia, Belgia, Franta, Germania, Irlanda si Statele Unite, cât si în concerte în care a fost acompaniat de orchestre renumite precum Topeka Symphony, Boston University Symphony, University of Illinois Symphony sau Boston Pops. John Williams, Keith Lockhart sau Maxim Verngherov, sunt numai câtiva dintre dirijorii sub a caror bagheta a evoluat. Horia Mihail a fost câstigatorul premiului I la toate competitiile la care a participat.

Dupa studiile finalizate în Statele Unite ale Americii, sub îndrumarea unor pianisti precum Ian Hobson sau Anthony di Bonaventura, Horia Mihail s-a întors în 2002 în România, unde alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de violoncelistul Razvan Suma a înfiintat formatia de muzica de camera „Romanian Piano Trio”.

Împreuna cu acestia a organizat începând din 2006 turenul national „MusicOn” care s-a bucurat de o însemnata apreciere. Turneul „Stradivarius” este un alt eveniment în a carui organizare s-a implicat artistul, alaturi de violonistul Alexandru Tomescu, câstigatorul viorii Stradivarius Elder-Voicu.

Horia Mihail ocupat functia de profesor asociat atât în cadrul Universitatii de Muzica din Boston, cât si în cadrul Facultatii de Muzica a Universitatii „Transilvania” din Brasov. Aceste functii i-au prilejuit o importanta cunoastere a tinerilor muzicieni, ceea ce îi îndreptateste prezenta în juriul Concursului de pian „Dinu Lipatti”.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.