27 februarie 2024

Contact us

Cristian Mandeal, repere profesionale

 Cristian Mandeal, repere profesionale

Elev al lui Constantin Bugeanu în București, Herbert von Karajan în Berlin și Sergiu Celibidache în Munchen, Cristian Mandeal este considerat a fi cel mai important dirijor român al timpurilor noastre, activitatea sa evoluând fără încetare pe parcursul ultimelor patru decade.

Între 1987 și 2010, Cristian Mandeal a ocupat locul de dirijor principal și director muzical general al Filarmonicii din București și i-a supravegheat îndeaproape transformarea într-o orchestră activă pe scena internațională, lăsând în urmă o instituție de top. Pe lângă pozițiile pe care le-a ocupat în România, Cristian Mandeal a fost director artistic al Northern Israeli Orchestra, Haifa (1999-2002) și Euskadi Symphony – Basque National Orchestra, San Seabstian (2001-2008), dirijor permanent al Haydn Orchestra of Bolzano and Trento (2000-2003), dirijor invitat principal al Hallé Orchestra, Manchester (2005-2010 – primul care a ocupat acest titlu în cei 150 de ani de istorie ai orchestrei), Belgrade Philharmonic (sezonul 2006–2007), precum și Copenhagen Philharmonic (2006–2013).

Cristian Mandeal a lucrat cu multe dintre orchestrele de top ale lumii, inclusiv cu London Symphony Orchestra,  London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden, Staatskapelle Berlin, Münchener Philharmoniker, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Vienna State Opera Ochestra, Orchester der Deutschen Oper Berlin, Czech Philharmonic, Prague Symphony, Radio  Orchestras of Prague, Dublin și Ljubliana, Israel Philharmonic, Orchestre Nationale de Belgique,  Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia di Roma, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI di Milano, Maggio Fiorentino Orchestra in Florence, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Gulbenkian Orchestra, Hungarian National Orchestra/Budapest,  Camerata Salzburg, Scottish Chamber Orchestra, Gothenburg Symphony Orchestra, Island Symphony Orchestra, Metropolitan Orchestra of Tokyo, Orchestrele Filarmonice din Sao Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Copenhaga, Moscova, Varșovia, Sofia, Belgrad, Zagreb și Tokyo, pentru a numi câteva dintre ele.

Cristian Mandeal a participat în numeroase festivaluri, precum Edinburgh Festival, Prague Spring Festival, Bloomington Festival, Tivoli Festival, Quincena Musical în San Sebastian, Festivaluri în Istanbul, Ankara, Athena, Thessaloniki, Lisabona, Brescia-Bergamo și Ravelo (Italia), Brno și Bratislava,  Janacek Festival Ostrava, BEMUS Festival în Belgrade, Tokyo Spring Festival, etc. Pe lângă acestea, este important să menționăm Festivalul Internațional și Concursul „George Enescu”, al căror director artistic a fost între 2001 and 2003.

A colaborat cu unii dintre cei mai renumiți soliști ai lumii, precum Maxim Vengerov, Kristian Zimerman, Vadim Repin, Julian Rachlin, Victoria Mulova, Isabelle Faust, Radu Lupu, Ileana Cotrubaş, Renato Bruson, Mstislav Rostropovici, Alicia de Larrocha, Ivo Pogorelici, John Lill, Bruno Leonardo Gelber, Nelson Freire, Gerhard Oppitz, Grigori Sokolov, Boris Berezovski,  Ivry Gitlis, Leonidas Kavakos, Shlomo Minz, Frank Peter Zimmermann, Maurice Andre, Yefim Bronfman, Fazil Say și mulți alții.

În calitatea sa de dirijor, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte în peste 36 de țări, muzica sa inspirând publicuri pe tot mapamondul. Criastian Mandeal deține un repertoriu extensiv, concentrându-se pe muzica secolului XIX și cea a începutului secolului XX. A dirijat peste 60 de concerte în premieră, compuse atât de compozitori români, cât și străini, incluzând câteva care îi sunt personal dedicate. Îl promovează fără încetare pe compozitorul român George Enescu, a cărui muzică a făcut-o cunoscută în întreaga lume. A fost primul care a prezentat „Oedipe” publicului englez (la Festivalul din Edinburgh, 2002) și italian (Cagliari, 2005). Din 2008  este președinte al Enescu Society din Londra.

Pe lângă cele 35 de CD-uri, cu peste 80 de titluri, acesta a înregistrat 16 albume cu Filarmonica George Enescu pentru BMG Arioșa, inclusiv lucrările orchestrale ale lui Brahms, comandate în Germania și SUA în 1996 pentru a marca centenarul de la moartea compozitorului și toate lucrările orchestrale ale lui George Enescu pe 7 albume. Înregistrarea Simfoniei a 9-a de Bruckner cu Hallé Orchestra în Manchester este considerată a fi cea mai bună înregistrare a unei lucrări de Bruckner de către o orchestră britanică. A înregistrat de asemenea șase DVD-uri împreună cu Filarmonica George Enescu pentru AIX Records (SUA) și toate Simfoniile lui Bruckner pentru Electrecord/Tobu (Japonia) cu Orchestra Transilvania din Cluj Napoca.

Nominalizat ca unul dintre 10 cei mai influenți români și premiat cu cele mai importante distincții pentru activitatea sa culturală, Cristian Mandeal s-a născut în anul 1946 și a absolvit Liceul de Muzică din Brașov înainte de a se înscrie la Academia de Muzică din București, unde a studiat dirijatul, pianul și compoziția. Mai târziu a studiat cu Herbert von Karajan în Berlin (1980) și cu Sergiu Celibidache în Munich (1990). În 1977 a fost numit dirijor permanent al Filarmonicii din Tîrgu Mureș, un titlu pe care l-a ocupat timp de trei sezoane. Din 1980 și până în 1987 a fost dirijor permanent al Orchestrei Filarmonice din Cluj-Napoca.

A fost constant preocupat cu educația și încurajarea tinerilor muzicieni de peste tot și a fost invitat să ofere cursuri de măiestrie la Universitățile din Bloomington și Rutgers din SUA, la Academia de Muzică Royal Northern din Manchester, UK, și la Tokyo College of Music. În ultimii nouă ani, Cristian Mandeal și-a concentrat eforturile în modelarea, educarea și cultivarea Orchestrei Române de Tineret, care a evoluat într-un timp record și a ajuns să fie un reprezentant notabil al culturii muzicale românești contemporane. Prin concertele naționale și internaționale (Festivalul Internațional George Enescu, Young Euro Classic-Berlin, Aix en Province Festival, Istanbul Festival, Ravello Festival, Mahler Festival în Toblach, Varna Festival, concerte în Konzerthaus/Viena, Santa Cecilia/Roma, Brucknerhaus/Linz, Residence Concerthall/Salzburg, Bozar/Bruxelles, Milano etc.), Orhestra Română de Tineret a ajuns să fie considerată un veritabil ambasador al României.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.