14 iulie 2024

Contact us

Deák András, repere profesionale

 Deák András, repere profesionale

Deák András s-a născut la Budapesta. Studiază pianul și compoziția la Liceul Vocațional de Muzică „Béla Bartók”, ca apoi să absolve cursurile Academiei de Muzică „Franz Liszt” din capitala Ungariei, studiind cu profesori maghiari și străini ca Ervin Lukács, Franco Ferrara, Péter Eötvös. În 1983 obține prima sa diplomă pentru dirijat coral, iar în 1986, pe cea de-a doua în dirijat de orchestră.

În perioada 1985 – 1991 este Director Muzical al Orchestrei Simfonice Salgótarján și, începând cu 1991, este dirijor principal al Orchestrei Simfonice „Dunărea”. În 1995, maestrul Deák este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni dirijori din Ungaria în cadrul Concursului Internațional de Dirijat „János Ferencsik”, organizat de televiziunea națională ungară. În țara sa natală, este invitat în mod regulat la radio și televiziune. În 1997 și 2006 înregistrează două CD-uri cu Orchestra Simfonică „Dunărea”.

Din 1995 este dirijor principal al Concertului Dunării, un eveniment de muzică clasică în Budapesta, care își propune să-i ajute pe turiștii străini să înțeleagă bogata istorie muzicală din Ungaria.

Din anul 2000, este unul dintre invitații de seamă ai concertelor „Salute to Vienna”, care este singurul Concert de Anul Nou din America de Nord aprobat în mod oficial de orașul Viena. Datorită debutului său încununat de succes la Chicago cu acest eveniment, este invitat ca dirijor la Filarmonica din Chicago.

De-a lungul anilor este prezent în numeroase orașe mari din lume și în prestigioase săli de concert, ca Jack Singers Hall din Calgary cu Filarmonica de acolo, Kravis Center din West Palm Beach și la Broward Center din Ft. Lauderdale cu orchestra Operei din Palm Beach, la Orpheum Theatre din Vancouver cu Orchestra Operei din localitate, în Baltimore și la Kennedy Center din Washington DC cu Filarmonica din Baltimore și la Chicago cu faimoasa Orchestra a Operei din Chicago. În 2008, diirjorul Deák András debutează la Lincoln Center din New York.

Pe lângă numeroasele sale apariții în SUA și Canada, maestrul Deák este invitat și în Finlanda, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Germania, Elveția, Spania, Israel, Austria, Rusia, Mexic.

Anul 2006 marchează debutul dirijorului maghiar la celebra Musikverein din Viena, conducând Orchestra Mozart și întorcându-se de atunci în numeroase ocazii ca invitat.

Pentru contribuția sa artistică recunoscută la nivel internațional în promovarea muzicii, maestrul Deák a fost distins, în 2004, în Ungaria, cu prestigioasa decorație Ordinul Crucea Cavalerului.

Sursa si imagine: comunicat transmis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.