„Dincolo de orice” – invitație la teatru istoric în proiectul cultural „Dincolo de Centenar”

Vineri, 28 iunie 2019, de la ora 18.00, la Teatrul Arlechino, va fi interpretată piesa istorică în două acte „Dincolo de orice”, în cadrul proiectului cultural – „Dincolo de Centenar” -, ce își propune conștientizarea importanței celebrării consecințelor Marii Uniri și după împlinirea unui centenar de la realizarea ei.

Piesa istorică interpretată de adolescenți – membri ai Asociaţiei elevilor din judeţul Vrancea – are legătură cu acest eveniment, fiind publicată în anul 2017 de tânărul Nicolae Săcrieru.

Acțiunea se desfășoară în SUA, la Washington, în vara anului 1917. Cei trei membri ai Misiunii românești – Vasile Stoica, Vasile Lucaciu și Ioan Moța – au plecat în Statele Unite ale Americii în numele României, pentru a pleda în favoarea cauzei românești și, în special, pentru unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. Piesa de teatru a mai fost jucată în patru localități din țară și în București.

„Plasată în contextul istoric al Primului Război Mondial şi al misiunii româneşti în Statele Unite în 1917 pentru susţinerea cauzei reîntregirii României Mari, piesa de teatru este foarte actuală prin temele punctate de personajele lui Nicolae”, scria, în prefaţa cărţii, Emilia Chiscop, jurnalist și coordonator programe educaționale la Duke University (S.U.A.), iar scriitoarea Passionaria Stoicescu afirma, cu aceeaşi ocazie, că „tânărul autor reuşeşte să facă din realitatea istoriei un argument pentru o viziune personală. Fără să denatureze datele şi faptele, păstrând chiar numele membrilor Misiunii Patriotice, izbuteşte să scoată semnificaţii contemporane dintr-o istorie trecută”.  

Autorul, Nicolae Săcrieru, este unul dintre cei șapte absolvenți de anul acesta ai Centrului de Excelență în Filosofie de la București, câștigătorul mai multor premii naționale la Istorie, câștigător al unor premii la concursurile de eseuri organizate în ultimii doi ani de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, câștigătorul unui premiu la un concurs de dramaturgie și elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Unirea” Focșani.

Despre piesa istorică ce va fi interpretată vineri seara la Brașov, el afirmă: „Prin piesa istorică Dincolo de orice, am încercat să arăt forța pe care destinul uman, povestea personală a fiecăruia dintre noi o are în curgerea propriu-zisă a istoriei.

Și, mai ales, faptul că nu numai imaginea oamenilor rămași în documentele istorice este importantă, ci și imaginea oamenilor simpli, a căror ștergere din timp a numelui nu a putut știrbi în niciun fel faptele lor cu efect covârșitor în schimbarea cursului istoriei.

Diferența dintre Vasile Stoica, eroul – protagonist al piesei, al cărui destin extraordinar este cunoscut de posteritate, și Valeriu, un simplu român emigrant, este aceea că acesta din urmă se poate identifica cu orice român din America anului 1917 care a înțeles și s-a implicat în marile evenimente de atunci pentru lupta României sale.

Iar acest lucru nu îi diminuează în vreun fel importanța; el rămâne pentru noi un model care reprezintă o întreagă comunitate. Căci dincolo de orice, nevoia societății noastre de astăzi este aceea de a căuta niște modele acoperite de timp ale Istoriei românilor, a căror poveste noi să ne-o însușim și s-o ducem mai departe”.

În contextul necesității conștientizării consecințelor Marii Uniri și a recunoștinței față de eroii care s-au jertfit pentru neam şi ţară, piesa istorică „Dincolo de orice”, interpretată pe 28 iunie 2019, de la ora 18,00, la Teatrul Arlechino din Brașov, este un prilej potrivit de a marca această sărbătoare. Evenimentul este adus publicului brașovean de Platforma Civică ÎMPREUNĂ, Asociața elevilor din județul Brașov, în colaborare cu Asociația ProMusica „Tudor Ciortea” Brașov.

Sursa si imagini (credit foto neprecizat): comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.