26 aprilie 2024

Contact us

Essentia – Bienala Albastră – Bienala Internațională de Arta Contemporană la Galeria9: Instalație de Artă Vizuală – Instalație video – Expoziție de Grafică

 Essentia – Bienala Albastră – Bienala Internațională de Arta Contemporană la Galeria9: Instalație de Artă Vizuală – Instalație video – Expoziție de Grafică

Definirea artei în esența sa este o preocupare veche de milenii a filozofilor. De la Platon, care considera că esența artei este imitarea realității, la Wittgenstein, care sublinia că nu există trăsături comune tuturor operelor de artă, ci doar similitudini în proporții diferite, până la Arthur Danto și identificarea greșelii de a lega esența artei de proprietăți ale lucrărilor artistice, încercarea de a surprinde și de a defini esența artei rămâne o problemă deschisă.

De aceea, tema celei de a 2-a Bienale Internaționale de Arte Vizuale Brașov – 2021 este ESSENTIA.

Propunem artiștilor participanți o reflecție profundă asupra naturii intrinseci a artei lor, asupra a ceea ce îi definește, artistic, dar și uman, asupra rolului și însemnătății actului artistic în context social – de la cel local, la cel global. Să construim împreună o punte între artist și lumea exterioară, să clădim un dialog, o comunicare atât de necesară existenței noastre ca entități creatoare, fără a ne pierde identitatea, natura fundamentală! Vrem să reunim exprimări libere și profund personale din zona artelor vizuale într-un laborator experimental în care să obținem esențialul, atributul primordial, nucleul lucrurilor: Sinele, Corpul simțurilor și Ideile: ESENȚA!

Am ales cuvântul latin nu doar pentru universalitatea sa, ci și pentru rădăcina sa semantică – verbul « esse »/ « essere » – a fi, cu toate extensiile și implicațiile sale, pentru că arta este oglinda ființei și a conștiinței noastre creative, fără de care însăși existența rămâne golită de semnificație. Noi definiții ale artei sunt propuse publicului, oglindind realitatea fenomenelor artistice ale epocii sau amendând definițiile anterioare, însă, dincolo de teorii și analize, ceea ce este esențial în artă rămâne energia creatoare.

De la Van Gogh (« iubirea este eternă ; reprezentarea se poate schimba, dar nu și esența ») la Brâncuși («…realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor »), artiștii au încercat să definească esența artei lor și au explorat esența artei, în general – căci introspecția este o parte integrantă a procesului creației. Intenția noastră este ca această ediție a Bienalei să ofere un prilej de auto-cunoaștere și auto-descoperire tuturor participanților la actul artistic, indiferent de rolul lor.


Bienalei Albastra – Bienala Internațională de Arte Vizuale – Brașov – 2021 – Essentia se va desfășura în perioada 17 Octombrie – 21 Noiembrie 2021 în multe locații din Brașov și zona metropolitană a orașului, atât în clădiri istorice, muzeale, galerii de artă cât și spații neconvenționale:

Muzeul Casa Mureșenilor, Galeria 9, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Biblioteca Județeană George Barițiu, Galeria U.A.P. Europe, Muzeul Județean de Istorie, CATTIA, Turnul Alb, Filarmonica Brașov, Casa Junilor, Vila Adler, Foaierul Teatrului Sică Alexandrescu, Centrul Cultural Reduta, Opera Brașov, Muzeul de Artă Brașov, Casa Memorială Ștefan Baciu, Muzeul Tradițiilor Codlene, Cetatea Feldioara, Curtea interioară a Primăriei Municipiului Brașov, Librăria Cărturești, Galeria Kronart.

Bienala Albastră este o bienală de artă contemporană care își dorește să repoziționeze Brașovul din punct de vedere vizual pe o hartă culturală, atât națională cât și internațională; să creeze o scenă pentru desfășurarea unor manifestări artistice de actualitate, să fie un laborator al experimentului vizual, precum și să valorifice pe creatorii și creațiile lor; să arate target-ul artei contemporane. Bienala Albastră conține două secțiunii: 1. Invitați – cu expoziții de autor (18 invitați).

2. Participanți – selecționați (aprox. 400 de artist cu peste 800 de lucrări de artă)
Bienala este organizată de Asociația Culturală Artessentia, cofinanțată de Primaria Municipiului Brașov și Consiliul Județean Brașov și are doi curatori: Dr. Cristina Angela Simion (Nürnberg) și Victoria Țăroi Galbenu (Brașov).
Bienala Albastră va avea ca și invitați un număr de critici de artă de renume. Iar manifestarea bienalei va fi acompaniată de o selecție de evenimente conexe: expoziții de colecționari de artă și de carte rară.
Evenimentele expoziționale vor fi însoțite de conferințe, discuții pe tema de artei, evenimente de performance, concerte live, teatru, recitaluri de muzica, dans contemporan, etc. Vă invităm să ne bucurăm de artă, în ciuda acestor vremuri de permanente crize.

FLUID MEMORY este o instalație video interactivă care cercetează un tip de materialitate a gândului sau al visului ca resort personal de rezistență în contextul afectării dinamicii sociale.

Conștiința umană se află într-o relație de simbioză cu mediul în are există și, de multe ori, se reflectă în acesta.

Proiectul urmărește să exploreze acea zonă în care individul este privat de dinamica socială, momentul în care mintea nu mai este în relație cu alți indivizi, acțiuni, spații deschise, evenimente, etc, unde conștiința umană devine introspectă și își caută momentumul în interior, prin accesarea memoriei și rescrierea ei în vise.

Proiectul FLUID MEMORY este configurat pe două segmente, un element fizic și un corp virtual. Elementul fizic reprezintă o interpretare a unei conștiințe înghețate în fața solitudinii, un circuit al gândurilor transpus în realitate, o masă amorfă care creează fluxul gândurilor în aparentă, dar ale cărui reacții nu sunt către un spațiu real, ci către propria minte. Privitorul poate interacționa cu aceste idei atingând imaginea prin lichidul din vasele situate pe ecranul TV.

Corpul virtual simbolizează materialitatea acestor gânduri aflate într-o stare de flux, un personaj supradimensionat sau spațiu abstractizat care devine martorul propriilor transformări, un alter ego, o voce interioară care suntem tot noi.Instalația devine o expresie a modului în care alegerile și transformările interioare ale omului modifică relația de simbioză cu mediul său.
În pandemie, omul a fost mai atent la ce atinge pentru a se proteja, dar omul și-a atins esența și n-a știu ce sa facă cu ea.

În videoclipul TRACK of HORNS, cunoscuta artistă multimedia Tori Wrånes (Norvegia) lucrează cu sunetul ca arhitectură. Trolii apar în Alpii italieni, iar teleschiurile sunt utilizate ca sistem de sunet acustic și mobil. Muzicienii au fost așezați în lift împreună cu publicul, în timp ce alți muzicieni au fost răspândiți de-a lungul cărării care coboară în vale. Trei muzicieni stau într-un boschet, un cântăreț atârnă de un copac, iar un trol zace pe pământ sforăind zgomotos. Sub ascensor cântă un cor. Vacile pășunează cu clopote în douăsprezece tonuri în jurul gâtului, acesta reprezentând elementul incontrolabil al compoziției.
Video: Jorchen Unterhofer; Producție: Steinar Kaarstein, Eirik Slyngstad, Gustav O. Gunvaldsen, Lisa Asplund, Tore Bråthen, Choriosum Bolzano, Egon Lardschneider, Damian Senoner, Manuel Comploi, Bürgerkapelle Lana, Martin Knoll, Andreas Harpf, Martin Eschgfäller, Christian Tammerle, Evelh Palla Martha Windegger, Johannes Karl Haller, Tobias Gruber, Mathias Gamper, Andrea Algeri, Carlo Mastaglio.

Sursa și imagini: texte preluate de pe paginile de facebook ale evenimentului

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.