23 mai 2024

Contact us

Etnovember 2016 la final

 Etnovember 2016 la final

Festivalul multicultural de artă și tradiții, Etnovember 2016, s-a încheiat luni seara, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, cu vernisajul expoziției de grafică LINIA, realizată de Árpád Bartha și concertul YESTERDAYS, susținut, la pian și voce de către Norbert Detaeye, din Belgia, avînd ca invitați patru membrii din Jazz and Blues Band, trupă alcătuită special pentru aniversarea a 25 de ani de la întemeierea Mediatecii Norbert Detaeye: Bruno Van Acoleyen – trompetă, Pierre Claessens – clarinet, Philippe De Smet Sr. – trombon și Paul Brandes – contrabas.

Árpád Bartha s-a născut la Apața, în județul Brașov, a studiat la Tg. Mureș și la Cluj, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, a expus în țară dar și în numeroase orașe din străinătate și a participat la tabere de creație iar din 2006 conduce cu succes  Muzeului de Artă Braşov, reuşind să tripleze în ultimii ani numărul tinerilor care trec pragul instituţiei.

Expoziția LINIA, ce va fi deschisă până la 30 decembrie, este structurată pe trei zone, respectiv cea privind grafica pentru invitații ale edițiilor precedente ale festivalului Etnovember, apoi cea în care se pot admira lucrări de grafică alb-negru, de mare finețe, ca în final să ajungem la partea cu extraordinare lucrări în culori vii, dătătoare de energie și de bună dispoziție, toate fiind relativ accesibile publicului.

Norbert Detaeye a venit la Brașov pentru prima dată în 1990, spre a cânta studenților de la Universitatea Transilvania. Concertele de mare succes, aprecierea și entuziasmul studenților au dus la realizarea proiectului Mediateca Brașov, aducând astfel o importantă contribuție la consolidarea tradiției culturale a orașului.

Discografia muzicianului belgian este amplă, la fel ca și activitatea sa civică și socială, cel mai recent CD fiind înregistrat în 2014, împreună cu trompetistul Wendell Brunious, clarinetistul Pierre Claessens și trupa New Orleans Roof Jazzmen.

Genurile muzicale pe care le abordează sunt Rhythm&Blues, Gospel, Ragtime, Jazz și Swamp Pop dar între piesele interpretate există și cântece din „Opera de trei parale” a lui Bertolt Brecht precum și din repertoriul lui Randy Newman, Tom Waits, Leonard Cohen, Sting, Jacques Brel, Blind Willie Johnson și Kris Kristofferson.

Fotografii de la concertul YESTERDAYS de luni seara, din care nu a lipsit melodia care i-a dat titlul, realizate ce colega mea, Viviana Costan-Moiseanu, puteti viziona pe:

https://www.facebook.com/pg/lapasprinbrasov/photos/?tab=album&album_id=617526678434960

Așadar ne-am desfătat cu încă o ediție de excepție a  lui Etnovember și ne despărțim de ea cu bucuria de a fi revăzut oameni dragi, prieteni buni și vechi și cu speranța către viitoare ediții.

Credit foto: Antonela Lungu

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.