Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020” poposește, până în martie 2022, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Muzeul de Etnografie Brașov propune o tematică inedită, cea militară, în cadrul expoziției itinerante de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului: ”Jandarmeria Română 1850 – 2020”. Vernisajul va avea loc în 24 ianuarie 2022, la ora 12.00, Unirea Principatelor Române fiind un bun prilej pentru organizatorii expoziției – Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul de Etnografie Brașov și Consiliul Județean Brașov – de a prezenta istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol major în istoria modernă și contemporană a țării.
Pentru a marca cei 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția s-a organizat în jurul ideii rolului pe care instituția și l-a asumat de-a lungul timpului, acela de garant al siguranței cetățeanului, al drepturilor și libertăților sale fundamentale. Vizitatorii vor putea face o incursiune prin etapele de transformare și dezvoltare ale Jandarmeriei, încă de la înființarea, prin ordin domnesc, în anul 1850, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, și până astăzi.
La mansarda Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului vor fi expuse o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, al Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ”Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
O parte din uniforme au fost integrate în cadrul unor diorame care permit publicului să cunoască nu doar evoluția și funcționalitatea ținutelor, dar mai ales spațiile și situațiile în care erau purtate, nota de eleganță pe care o avea odinioară haina militară, respectul pe care îl genera prezența unei uniforme și statutul deținut de jandarmi într-o societate cu un set de valori foarte bine conturat.
Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ”Jandarmii și milițienii de la sate”, publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.
Expoziția itinerantă reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Asociația RoMilitaria, Muzeul de Etnografie Brașov, Consiliul Județean Brașov și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu” Brașov. Până acum, expoziția a putut fi admirată, începând cu iulie 2020, în București, Oradea, Arad, Buzău, Târgoviște și Timișoara.
La Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului expoziția ”Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată până în luna martie 2022, de mircuri până duminică, de la 9.00 la 17.00.
Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov