„Faust”, grand-opera pe scena Operei Brașov
Miercuri, 3 aprilie 2024, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, Opera Brașov vă invită la „Recitalul de la ora cinci”. În cadrul evenimentului muzical, îi veți putea asculta pe soliștii noștri: Maria Catrina – soprană, Corina Klein – soprană, Silvia Micu – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Alexandru Chiriac – bariton. La pian îi va acompania Lioara Popa, iar prezentarea va fi făcută de Simona Manole. Artiștii au pregătit un program muzical foarte atractiv, ce cuprinde arii și duete din operete și musicaluri: „Silvia” de E. Kálmán, „La calul bălan” de R. Benatzky, „Văduva veselă” de Fr. Lehár, „My Fair Lady” de Fr. Loewe, „Crai Nou” de C. Porumbescu sau „La seceriș” de T. Brediceanu.
• Recitalul durează o oră și nu are pauză.
Preț bilete: 8 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 2 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.
Sâmbătă, 6 aprilie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, deschidem luna aprilie cu o capodoperă a liricii franceze: „Faust” de Charles Gounod!
Opera a fost scrisă pe un libret de Jules Barbier și Michel Carré, după drama cu același titlu a lui Johann Wolfgang von Goethe. Premiera operei a avut loc la 19 martie 1859, la „Théâtre Lyrique” din Paris. „Faust”-ul montat de Opera Brașov, în 2010, a fost premieră în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet și a înregistrat un deosebit succes în turneul european din 2011.
Acțiunea se petrece în Germania secolului al XVI-lea. Structura operei corespunde gustului parizian pentru grand-opera, ce include obligatoriu o scenă importantă de balet, în acest caz, Noaptea Valpurgiei. De-a lungul timpului, multe teatre au renunțat la acest tablou, concentrând atenția pe drama personajului Margareta și întâlnirea lui faust cu aceasta, cu atât mai mult cu cât libretul operei este inspirat din partea I a poemului lui Goethe. Muzica lui Gounod este deosebit de inspirată, balada regelui din Thulle, Serenada lui Mefisto, aria lui Valentin, corul soldaților și aria lui Faust din actul al-II lea devenind pagini de referință pentru genul liric francez. Opera a avut, încă de la prima reprezentație, succes la public, fiind preluată de toate teatrele de operă importante din Europa și apoi, din întreaga lume. Rolurile principale – Faust, Mefisto, Margareta și Valentin – sunt deosebit de complexe, reprezentând adevărate pietre de încercare pentru soliștii de operă.
În distribuția spectacolului, îi veți putea urmări pe artiștii Operei Brașov: Faust – Adrian Dumitru (debut), Mefisto – Dan Popescu, Margareta – Anda Pop, Valentin – Alexandru Aghenie, Siebel – Carmen Topciu, Martha – Sonia Hazarian, Wagner – Lorand Cristian, Două spirite ale răului: Adriana Simion, Alexandra Scriminț. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral este invitat maestrul Daisuke Soga (Japonia). Regia artistică poartă semnătura lui Cristian Mihăilescu. Scenografia: Șerban Iuca. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Regie scenă: Marilena Aldea.
Dirijorul japonez Daisuke Soga revine la conducerea muzicală a unui spectacol de la Opera Brașov, după ce a a mai fost invitat la „Rigoletto” de G. Verdi, în 2016, sau „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, în 2020. El s-a născut la Osaka, în anul 1965, şi a beneficiat de o atentă educaţie muzicală, studiind în particular pianul, clarinetul şi contrabasul. Între anii 1984 – 1987 urmează Academia „Toho-Gakuen” din Tokio, la clasa de contrabas şi dirijat. Se înscrie apoi la Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, studiind contrabasul cu renumitul profesor Ion Cheptea.
Începând cu 1989, Daisuke Soga se preocupă tot mai intens de arta dirijorală, astfel încât, între anii 1989-1991 se înscrie la clasa de dirijat a renumitei Academii Hochschule din Viena, în perioada 1992-1993 la Academia Chigiana din Siena, Italia, iar în 1993 urmează Seminarul Internaţional de Dirijat „B. Bartok”- Szombathely, Ungaria.
A studiat cu muzicieni de mare valoare, printre care Bernard Haitink, Seiji Ozawa, Ferdinand Leitner, Robert Spano, Gustav Meier, Uros Lajovic, Peter Schwarz ş.a.
Daisuke Soga este şi compozitor, compunând mai ales lucrări pentru orchestră. Creaţiile sale sunt interpretate nu numai în Japonia, ci şi în Italia, Brazilia, S.U.A., precum şi în România.
De asemenea, Soga a fost invitat să susţină cursuri de măiestrie în Italia, România şi Brazilia.
Din anul 2003, dirijorul Daisuke Soga este cetățean de onoare al municipiului Brașov pentru contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor dintre orașul nostru și orașul japonez Musashino.
• Spectacolul durează trei ore și 10 minute și are două pauze.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!
Informații se pot obține la telefon: 0268/419.380.
Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.
Sursa și imagine: comunicat remis La pas prin Brașov