17 aprilie 2024

Contact us

Festivalul Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei”, ediția a XIV-a

 Festivalul Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți   ,,Flori în Țara Bârsei”, ediția a XIV-a

Festivalul Concurs Național de Muzică Populară ,,Flori în Țara Bârsei”  este deschis tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

,,Festivalul își propune să contribuie la descoperirea și promovarea celor mai valoroși tineri interpreți de muzică populară, la valorificarea comorilor cântecului și portului popular românesc și introducerea sa în circuitul valorilor spirituale. Anul acesta s-au înscris 33 de concurenți din 15 județe ale țării și un concurent din Republica Moldova. Ne bucură  faptul că tinerii interpreți își doresc din tot sufletul să cânte pe scena Centrului Cultural Reduta. Înscrierile au avut loc până la data de 14 octombrie 2022, iar în acest sfârșit de săptămână se va desfășura Spectacolul concurs și Gala Laureaţilor, în cadrul cărora vor fi susținute recitaluri ale soliştilor consacraţi ai muzicii populare româneşti. Invitații din acest an sunt Mioara Velicu, una dintre cele mai interesante personalități în galeria purtătorilor de cântec popular moldovenesc și preotul Marius Ciprian Pop, interpretul care cântă pentru mărturisirea identităţii unui neam’’, comunică Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta.

Această manifestare se adresează tinerilor soliști de muzică populară, care nu au avut înregistrări și casete audio, preocupați de culegerea și interpretarea cântului tradițional.

Participă tineri interpreți din toate zonele etnofolclorice ale țării. Aceștia reprezintă județele Suceava, Botoșani, Iași, Brăila, Mehedinți, Teleorman, Olt, Prahova, Brașov, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Sălaj, Maramureș, dar și Republica Moldova. Vor interpreta o doină, o baladă sau un cântec doinit (fără acompaniament) și o piesă cu acompaniament.

Juriul format din prof. univ. dr. Doina Ișfănoni – președinte, Violeta Ianculescu – etnomuzicolog, realizator evenimente Radio România Actualități și Valentin Marin – etnomuzicolog, manager Radio Antena Satelor va avea în vedere următoarele criteriile de jurizare: autenticitatea și valoarea artistică a repertoriului, calitatea interpretării, ținuta scenică și costumul popular.

Tinerii concurenți sunt foarte talentați, de aceea misiunea juriului va fi și în acest an, una dificilă.

Printre laureații Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei” au fost: Iuliana Elena Călin, Loredana Streche, Olguța Berbec.

Dintre câștigătorii edițiilor anterioare se numără nume sonore ale cântecului popular românesc, precum Olguța Berbec, Loredana Streche, Alisa Toma, Iuliana Călin, Anișoara Popescu, Vlăduț Sărmaș, Ionuț Cocoș, Silvia Bordeianu etc.

Festivalul concurs se va desfășura după următorul program: 

Sâmbătă, 29 octombrie 2022

ora 11.00 – Preselecția concurenților înscriși la ediția din acest an

ora 18.00 – Spectacol concurs

Recital MIOARA VELICU

Duminica, 30 octombrie 2022

ora 13.00 – Gala laureatilor în cadrul căreia vor evolua pe scenă:

  • Ansamblul folcloric ,,Poienița” care va sustine un program artistic de dansuri populare;
  • Microrecital IULIANA ELENA CĂLIN din Pitești (zona etnofolclorică Argeș), laureată a ediției a XIII-a Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei”
  • Recital preot MARIUS CIPRIAN POP

Acompaniază Orchestra PLAIURI TRANSILVANE, dirijor Liviu Ioan Iosif

Prezintă: Violeta Dincă – TVR Craiova

Bugetul Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei”  este de  98.748, 18 lei. Finanțarea primită din partea Primăriei Municipiului Brașov este în procent de 69,62%, iar contribuția proprie a Centrului Cultural Reduta este de 30,38%.

MIOARA VELICU cântă de peste 60 de ani și  este una dintre cele mai interesante personalități în galeria purtătorilor de cântec popular moldovenesc, Originară din satul Ireasca, comuna Gohor, județul Galați, îndrăgita interpretă provine dintr-o familie în care cântecul tradițional era cultivat în mod permanent, mama sa numărându-se printre cele câteva cântărețe recunoscute ale localității.

Mioara Velicu îți atinge sufletul prin cântecele sale și reușește să dezvăluie un tip de sensibilitate cu totul aparte, deoarece în toți acești ani de când este pe scenă a împărțit bucuria, dorul și iubirea. 

Dumnezeu i-a dat acest har minunat și cântă de la vârsta de 4 ani, având norocul să fie lângă soliști de marcă și să învețe de la ei. Repertoriul interpretei contine melodii autentice ,,Hai, Catrina, și-mi-arată”, ,,Așa-i hora pe la noi ”, ,,Zboară, zboară, ciocârlie”, ,,M-a făcut mama frumoasă”, ,, Lic lic’’ – în duet cu Paul Surugiu – Fuego, ,,Anii s-or călători’’cu Benone Sinulescu sunt doar câteva dintre cântecele interpretei care au devenit slagăre la scurt timp de la lansare.

MARIUS CIPRIAN POP este un ardelean aflat în slujba oamenilor din jurul său, fie prin muzica populară cu care ne încântă auzul, fie prin meseria pe care și-a ales-o pentru a fi mesagerul lui Dumnezeu – preot. 

Copilăria a petrecut-o la poalele Apusenilor, în satul Filea de Jos, într-o lume feerică. Iubirea pentru biserică i-a fost insuflată de bunicii săi, care îl duceau la slujbele din sat, dar și la mănăstirile din nordul Moldovei, iar cea pentru muzică a luat naștere tot de mic copil, Marius Ciprian Pop cântând la început la grădiniță, la serbările și spectacolele școlare. Albumele lansate si piesele frumoase ce le conțin sunt apreciate de iubitorii de muzică populară, iar artistul știe să transmită bucuria adunată din moștenirea folclorului tradițional.

Pentru Marius Ciprian Pop, muzica este bucuria sufletului, plângerea lui sau înălțarea lui. Muzica este o rugăciune. Nu trebuie să te apuci la un anumit moment, pentru că vine de la sine. 

IULIANA ELENA CĂLIN este o cunoscută interpretă de muzică popular din Argeș și laureată a ediției a XIII-a Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei”. A început să cânte în strana bisericii Mavrodolu, și-a format vocea la Școala de Arte și Meserii din Pitești, a absolvit Facultatea de Asistență Socială a Universității Pitești, iar în prezent studiază muzică în cadrul Facultății de Științe și Arte a Universității Valahia din Târgoviște.

Tânăra interpretă a participat la multe festivaluri naționale și internaționale, câștigând nenumărate trofee și premii. A reprezentat cu succes județul Argeș pe oricare scenă a urcat și a cucerit publicul și juriile cu vocea ei specială.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.