Finanţarea StartUp-urilor din Regiunea Centru prin Programe POCU 2014-2020
Camera de Comerţ şi Industrie Braşov vă informeză cu privire la faptul că în perioada 2018-2020 va implementa 4 proiecte co-finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toţi, Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor, Prioritatea de investiții 8.iii: Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană.
Cele 4 proiecte au ca scop principal dezvoltarea competențelor antreprenoriale și punerea la dispoziție a unor servicii de consiliere, consultanță și mentorat în vederea pregătirii și încurajării românilor de a înființa noi afaceri. Toate cele 4 proiectele sunt destinate românilor ce au domiciliul sau reședința în Regiunea de Dezvoltare Centru, respectiv în județele Brașov, Albă, Sibiu, Covasna, Mureș și Harghita.
Proiectele vor fi implementate de către Camera de Comerț și Industrie Brașov în parteneriat cu diferite organizaţii. Aceste proiecte sunt destinate atât românilor care trăiesc în ţară, cât şi românilor din Diaspora care doresc să demareze afaceri în domeniul non-agricol.
- Proiectul „România acasă – Diaspora Start-up”
Proiectul este implementat în cadrul unui parteneriat format din Camera de Comerț și Industrie Brașov, Asociația „Românii în Italia” și Asociația Euro Adult Education, pe o perioadă de 36 de luni, cuprinsă între 19.09.2017 – 19.09.2020, cu un buget total al proiectului de 6.989.390,54 lei.
Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru 200 de persoane din Regiunea de Dezvoltare Centru, în vederea încurajării antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin înființarea a 26 de noi întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană ce vor fi subvenționate cu cca 30.000 euro prin schema de ajutor de minimis Diaspora Start Up și vor crearea un minimum de 52 de noi locuri de muncă.
Grupul țintă al proiectului „România Acasă – Diaspora Start Up” vizează un număr de 200 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, cu reședința sau domiciliul în unul dintre cele 6 județe ale Regiunii de Dezvoltare Centru, care intenționează să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban, în scopul creării de noi locuri de muncă, care posedă cetațenia română, fac dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni și demonstrează experiența antreprenorială.
- Proiectul „Educație antreprenorială bazată pe inovare și dezvoltare durabilă – România Start Up Plus”
Proiectul este implementat în cadrul unui parteneriat format din Camera de Comerț și Industrie Brașov și societatea Redis Consult SRL, pe o perioadă de 36 de luni, cu un buget total al proiectului de 8,752,483.20 lei.
Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale a minim 300 de persoane din Regiunea de Dezvoltare Centru în vederea încurajării antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin înființarea a minim 36 de noi întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană şi subvenționarea acestora cu cca 33.000 euro prin schemă de ajutor de minimis și crearea a minimum 72 de noi locuri de muncă.
Grupul țintă al proiectului „Educație antreprenorială bazată pe inovare și dezvolatre durabilă – România Start up Plus” vizează minim 300 de persoane, peste 18 ani, din care 150 de femei care doresc să inițieze o afacere proprie, axându-se pe șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă.
- Proiectul “Start in Business”
Proiectul este implementat în cadrul unui parteneriat format din Camera de Comerț și Industrie Brașov, Sand Mar Consulting SRL, Universitatea Dimitrie Cantemir din Târgul Mureș și Universitatea Româno-Germană din Sibiu, pe o perioadă de 36 de luni. Bugetul total al acestui proiect se ridică la suma de 8.908.917,77 lei.
Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea unei resurse umane cu un nivel înalt de calificare și competențe adaptate la cerințele pieții muncii în domeniul antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu, prin înființarea a 33 de noi întreprinderi şi subvenționarea acestora cu cca 40.000 euro prin schema de ajutor de minimis și crearea a minimum 66 de noi locuri de muncă.
Grupul ţintă al proiectului “Start in Business” este format din 300 de persoane fizice (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă) care vor beneficia de un program de formare profesională în domeniul antreprenoriatului ce va sta la baza elaborării planurilor de afaceri de către aceștia și în urmă cărora se vor selecta 33 de persoane care vor beneficia de subvenţii.
- Proiectul „Afaceriști in Centru”
Proiectul este implementat în cadrul unui parteneriat format din Camera de Comerț și Industrie Brașov, Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună, societatea Mondo Consultanță și Primăria Municipiului Făgăraș, pe o perioadă de 36 de luni, cu un buget total al proiectului de 13.353.408,56 lei.
Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru 450 de persoane din Regiunea de Dezvoltare Centru, în vederea încurajării antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin înființarea a 54 de noi întreprinderi, subvenționate cu cca 33.000 euro fiecare prin schema de ajutor de minimis și crearea a minimum 108 de noi locuri de muncă.
Grupul țintă al proiectului „Afacerişti în Centru” vizează un număr de 450 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, cu reședința sau domiciliul în unul dintre cele 6 județe ale Regiunii de Dezvoltare Centru, care intenționează să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban, în scopul creării de noi locuri de muncă și care doresc să beneficiaze de servicii de formare antreprenorială, consiliere, consultanță și mentorat în vederea înființării afacerilor.
Credit foto: Dan Strauti