2 octombrie 2023

Contact us

„Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei” la Muzeul de Etnografie Brașov

 „Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei” la Muzeul de Etnografie Brașov

Muzeul de Etnografie Brașov deschide vineri, 28 octombrie 2022, expoziția temporară „Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei”, care va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii decembrie 2022.

Expoziția prezintă detalii despre piesele și accesoriile folosite de sașii din sud-estul Transilvaniei, la găteala capului, parte componentă a costumelor de ceremonial purtate atât la sărbători religioase, cât și cu ocazia riturilor de trecere, precum Confirmarea sau nunta. Modelele decorative, ornamentica și tehnicile de ornamentare, împodobirea și accesorizarea capului s-au înscris mereu în codurile vestimentare și au răspuns nevoii de apartenență la o anumită comunitate.

Expoziția ”Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei” aduce în prim plan costumul săsesc din arealul cuprins între Țara Bârsei și zona Rupea, cu referire la elementele arhaice de găteală a capului și la transformările acestora de-a lungul timpului: Bortene cu panglici și funde brodate, voaluri vinete și albe din tul brodat, coronițe purtate de mirese, căițe din catifea, „vâstre” de feciori și mire purtate la pălării, ace de voal. Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să le descoperiți și să le admirați la sediul din B-dul Eroilor nr. 21A, de miercuri până duminică, de la 9.00 la 17.00.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.