2 octombrie 2023

Contact us

‘Meserii uitate. Cizmarii și pantofarii’

 ‘Meserii uitate. Cizmarii și pantofarii’

În cadrul expoziției „Meserii uitate. Cizmarii și pantofarii”, Muzeul de Etnografie Brașov organizează miercuri, 29 martie 2017, la sediul din Bd. Eroilor nr. 21A, atelierul intitulat „Cum se face încălțămintea?”

Manifestarea constă în demonstrații susținute de meșterul pantofar brașovean Bálint István, care explică și exemplifică fazele de lucrul prin care trece o pereche de pantofi. Participanți vor fi elevi ai școlilor gimnaziale din Brașov, potrivit comunicatului remis La pas prin Brașov.

Demonstrațiile vor avea loc cu începere de la orele 9,00, respectiv 10.00.

Bálint István se numără printe puținii pantofari activi din Brașov, care mai practivă încă această veche meserie.

Născut în localitatea Ozun, județul Covasna, în 1955, meșterul Bálint István, a știut încă de la vârsta de 16 ani ce meserie vrea să aibă. Astfel și-a început ucenicia la „Cooperativa de Muncă Manuală” din Brașov, care a existat până la Revoluție pe stada Lungă, pe vremea când încă fiecare pantofar cu experință avea în grijă un ucenic.

După doi ani de ucenicie, a rămas să lucreze la aceeași cooperativă, până în 1992, când a ales să plece în Ungaria, la Budapesta. Aici a lucrat într-un atelier particular „Vass Cipőszalonok”, în care se realiza încălțăminte croită și cusută cu mâna.

În 1994 s-a reîntos în Brașov unde și-a deschis propriul atelier în centrul orașului.            În acest loc meșterul Bálint  István lucrează și în prezent, fiind și acum ca și în trecut apreciat de clienți pentru lucrul de calitate.

În  epoca produselor în serie, Muzeul de Etnografie Brașov, dorește să susțină și să aducă în atenție meseriile uitate, lansând astfel prima manifestare expozițională de acest gen iar demonstrațiile de practicare a acestui meșteșug, aduc mai aproape publicul, în special publicul tânăr, stârnind curiozitatea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.