18 aprilie 2024

Contact us

„Noaptea Muzeelor la Sate”

 „Noaptea Muzeelor la Sate”

În perioada 1–3 septembrie 2023, Muzeul de Etnografie Brașov organizează activități de promovare a patrimoniului cultural din zona rurală.

Cu acest prilej, sunteți invitați în comuna Șercaia, din județul Brașov, unde sâmbătă,

2 septembrie, între orele 17:00–24:00, se va desfășura ediția inaugurală a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate”, organizată de Parohia „Sfântul Nicolae” și de Centrul Cultural „Sfântul Nicolae” din Șercaia, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Brașov și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” din Făgăraș. În cadrul evenimentului, va fi promovat, prin diverse activități, patrimoniul cultural din Țara Oltului.

Muzeul de Etnografie Brașov se va implica prin organizarea:

•unor proiecții de filme documentare cu caracter etnografic, ce vor prezenta patrimoniul cultural din Țara Oltului;

•unei micro-expoziții în cadrul căreia Dr. Mariana Andone-Rotaru, artizan din județul Cluj, va demonstra cum meșteșugul poate deveni artă, publicul fiind invitat să descopere etapele încodeierii icoanelor pe ouă de struț, cu ajutorul unor vechi izvoade transilvănene;

•unui atelier de conservare curativă în cadrul căruia Dr. Laura Troșan, expert conservare – restaurare textile în cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, va prezenta modalități de utilizare a Săpunariței, o plantă extrem de răspândită în zonele de deal și de șes, des folosită în trecut la spălarea și albirea textilelor.

Alături de reprezentanții Muzeului de Etnografie Brașov, vor participa la eveniment și membrele grupului „Șezătoare din Șcheii Brașovului”.

Centrul Cultural „Sfântul Nicolae” din Șercaia va organiza:

•turul ghidat al Colecției etnografice;

•proiecții de filme realizate în cadrul Atelierelor pentru copiii și tinerii din Șercaia;

•șezătoarea cu povești, degustări, cântece și joc, la care vor participa Corul Bisericii „Sfântul Nicolae”, Grupul de dansuri populare al copiilor din Șercaia și Ansamblul folcloric „Cimbrișor” din Suruceni (Republica Moldova).

Sursa și imagine: Muzeul de Etnografie Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.