1 octombrie 2023

Contact us

Obiceiul tradiţional Fărşang, în localitatea Ormeniş

 Obiceiul tradiţional Fărşang, în localitatea Ormeniş

Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta” Braşov, Primăria şi Consiliul Local Ormeniş vă invită sâmbătă, 1 februarie 2020, începând cu ora 10:00 la obiceiul tradiţional Fărşang, în localitatea Ormeniş.

Fărşangul este un obicei tradiţional al comunităţii maghiare din Ţara Bârsei, un ceremonial de primăvară ce precede intrarea în Postul Paştelui.

În cadrul alaiului defilează feciori ce poartă măşti animaliere (lup, urs), dar sunt reprezentate şi personaje din viaţa reală (mire, mireasă, doctor, preot etc). La pregătiri participă şi fetele din sat, care-i ajută pe feciori la confecţionarea măştilor, la împodobirea animalelor (cai, măgari) şi a carului alegoric care conduce alaiul pe uliţele satului.

Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul, are rostul de a alunga tot ceea ce înseamnă răutate, necurăţenie, infertilitate, întuneric şi chiar anotimpul rece asimilat morţii temporare a naturii. Sătenii adunaţi la porţile caselor cinstesc alaiul cu gogoşi, sume de bani, pălincă şi ouă nefierte. Totul este în exces: băutura şi zgomotele pentru alungarea duhurilor rele şi pentru intrarea în noul ciclu temporal – postul.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

1 Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: