18 aprilie 2024

Contact us

Piesa de teatru ,,Nesfârşitul Brâncuşi”, la Centrul Cultural „Reduta”

 Piesa de teatru ,,Nesfârşitul Brâncuşi”, la Centrul Cultural „Reduta”

Teatrul SUBLIM ART din Braşov prezintă în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta, în data de 20 februarie 2023, de la ora 19.00, piesa de teatru ,,Nesfârşitul Brâncuşi” – adaptare după „Infinitul Brâncuși” de VALERIU BUTULESCU.

Acţiunea piesei se petrece în 15 martie 1957, în atelierul din Paris al lui Constantin Brâncuşi.

Intuind ,,Marea Trecere” (ce avea să survină în acea noapte), marele sculptor are prilejul ca, împreună cu cei care îl îngrijeau (un cuplu de artiști români) și cu vizitatorii săi, să abordeze teme majore pentru existența umană: rostul omului pe pământ, iubirea pentru semeni, dragostea de ţară şi cinstirea tradiţiilor sale spirituale, menirea artistului în lume, tema morţii şi a mântuirii…

Dialogul este profund, esenţializat şi totodată savuros, plin de viaţă.

Atelierul din Montparnasse, încărcat de simboluri grație operelor expuse aici, devine o „Mică Românie”, cu atât mai valoroasă cu cât la acea dată România era devastată – social, material și spiritual – de comunism.

Plecarea lui Brâncuși din această lume este o alegorie a unei călătorii esențiale către izvoarele ființei umane, seninătatea sa capătând evidente valențe mioritice. De altfel, artistul mărturisea că „eu am fost întâi de toate ţăran. Ţăran am rămas şi azi”.

Constantin Brâncuși a fost uneori numit ,,sculptorul sufletului românesc”. În limba egipteană, cuvântul sculptor înseamnă „creator“. Iată de ce îi rămânem mereu recunoscători acestui român simplu, de o profunzime uriașă, al cărui geniu îl așează în postura de creator de suflet românesc.

Acest spectacol nu ar fi fost posibil fără inspirația creatoare a scriitorului Valeriu Butulescu (n. 1953, lângă Târgu Jiu), un iubitor de Brâncuși care, prin opera dramatică Infinitul Brâncuşi, “a dat viață” ultimei zile din viața marelui artist. Valeriu Butulescu este cel mai prolific autor român de aforisme, care au fost traduse în peste 50 de limbi. Limbajul piesei este de asemenea aforistic, condensat, plin de miez, care îndeamnă la introspecție.

Sunteți așteptați cu drag într-o călătorie fascinantă în lumea geniului brâncușian și a valorilor spirituale și culturale ale neamului românesc!

REGIA: Ioan Batinaş

SCENARIUL: Valeriu Butulescu

ADAPTARE TEXT: Sublim Art

DISTRIBUŢIA: Adrian Mocanu, Ciprian Brescan, Lucia Mocanu, Iulian Diancă, Ana-Maria Mărginean, Adrian Brescan , Mihaela Nae, Mugur Teodorescu, Irina Giuglea, Florin Cătană, Robert Ștefan.

DURATA: 1h 20min

Bilete online: http://bit.ly/3wQu9rk și la casieria Centrului Cultural Reduta.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.