Proiecție film: „Ultima transhumanță”

În 22 și 23 noiembrie, vă invităm la proiecția unui film documentar de excepție. Ultimul draft al filmului “Ultima transhumanţă”, un proiect pe care Dragoș Lumpan l-a început acum 12 ani.
Vom avea două proiecții ale filmului:

Vineri, 22 noiembrie, ora 18:00, la Muzeul de Etnografie Brașov (Bd, Eroilor, nr. 21 A)
Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 15:00, la Muzeul Etnografic Săcele (Bd. Brașovului, nr. 153, Săcele)

Despre acest proiect Dragoș Lumpan spune: „În 2007 am început să urmăresc o familie de ciobani din România. De generaţii familia lor mergea la drum. În 2008 mi-au spus că renunţă la drum, la transhumanţă. În acest fel ei au dat titlul proiectului: “Ultima transhumanţă”.

În 2010 am extins proiectul: am mers pe urmele transhumanţei în Albania, Grecia, Turcia, România, Italia și Marea Britanie. Pentru România a trebuit sa găsesc o nouă familie: familia Dănuleţ; peste câţiva ani fiul lor a ,,ajuns” Ghiţă ciobanul.
În acești 12 ani am mers cu ciobanii din 6 ţări și am strâns foarte mult material: peste 150 de ore de filmări, 200 de ore înregistrări audio şi 100.000 de fotografii. Din tot acest material, acum, am ajuns la ultimul draft al filmului – o variantă foarte apropiată de cea finală.

Am ales să proiectăm acest draft din mai multe motive: unul dintre ele este feedback-ul publicului; acum încă este posibil să mai modificăm ceva. Pentru acest feedback am pregătit o listă cu întrebări – o veți găsi în sală. Un alt motiv este vizibilitatea transhumanței: pentru o cât mai bună răspândire dorim să trimitem documentarul „Ultima transhumanță” la câteva festivaluri internaționale. Dar, festivalurile mari cer ca versiunea respectivă să nu mai fi fost proiectată niciodată, nicăieri.”

Documentarul durează 93 de minute.

Dialogurile sunt în 6 limbi; filmul are subtitrare în limba română chiar și pentru momentele vorbite în română – poate fi urmărit și de persoanele cu deficiențe de auz.

Accesul la eveniment se face pe baza biletului de intrare la muzeu.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.