Proiectul ,,Deschidem școala, Deschidem viitorul!”
Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov (ISJ Braşov), în calitate de beneficiar, implementează, în perioada 25.04.2018 – 24.04.2021, proiectul POCU/74/6/18/106737, ,,Deschidem școala, Deschidem viitorul!”, proiect cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
În cadrul proiectului POCU 106737 „Deschidem școala, Deschidem viitorul ! ” Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, în calitate de beneficiar, şi-a propus înfiinţarea unei structuri distincte, o Unitate de Management a Proiectelor pentru Prevenirea Părăsirii Timpurii a Şcolii – UMP-PPTŞ, având rolul unui centru de coordonare pentru dezvoltarea şi susţinerea măsurilor integrate de sprijinire a elevilor vulnerabili.
Activităţile derulate în cadrul UMP-PPTŞ constau în colectarea datelor şi informaţiilor relevante pentru a identifica nevoi şi interese concrete ale comunităţilor, şcolilor, cadrelor didactice şi copiilor/elevilor, intervenţii planificate, analize ale impactului intevenţiilor derulate, vor fi identificate şi promovate soluţii şi modele de bună practică educaţională, dezvoltate la nivelul judeţului, pentru replicarea şi multiplicarea acestora în situaţii problematice similare. De asemenea, crearea UMP-PPTŞ va contribui la realizarea şi dezvoltarea unui mediu de asistare socială şi educaţională, accesibil, optim, incluziv, facilitând accesul la educaţie pentru un număr cât mai mare de elevi, înlesnind astfel şi reducerea decalajului educaţional între rural şi urban, resursele realizate fiind disponibile public tuturor celor interesaţi.
Astfel, vor fi puse bazele unei videoteci de resurse educaţionale, la nivelul UMP-PPTŞ dar şi a unei comunităţi profesionale din educaţie.
Experții creatori de resurse educaționale deschise (RED) din cadrul proiectului „Deschidem școala, Deschidem viitorul ! ”, au contribuit la realizarea canalului Youtube ”Școala și comunitatea” oferind ca resurse educaționale deschise materiale video create special pentru comunitățile care beneficiază de acest proiect.
Materialele video oferite sunt structurate astfel încât să acopere nevoile elevilor și ale cadrelor didactice din ciclul primar și ciclul gimnazial, atingând arii de interes precum: limbă și comunicare, matematică, științe, artă.
Activitatea experților RED a constat în elaborarea unor mini-lecții video, ca un posibil suport pentru toate categoriile de elevi, pentru aceia care studiază în limba română, pentru cei care studiază în limbile minorităților sau pentru elevii din diaspora.
Inițial, lecțiile vizau comunitățile incluse în proiect, dar ne-am dori să oferim mai mult, motiv pentru care a luat ființă canalul youtube „Școala și comunitatea” (https://www.youtube.com/channel/UCyzZCkPPXWp6zYC7LQeJ24g/videos), canal accesibil tuturor celor interesați. Materialele RED elaborate de către experții noștri, se înscriu în direcția europeană care vizează conceptul de Open Education, educație gratuită accesibilă tuturor.
Structura materialelor este simplă: elevii și cadrele didactice pot vizualiza materialele video care nu depășesc 15 minute și care oferă suport teoretic pentru conceptele dezvoltate, exemple concrete explicate de profesorul-expert RED și exerciții pe care elevii le pot lucra alături de colegi, sau individual, acasă. Materialele au fost create folosindu-se instrumente accesibile tuturor: pachetul Office, aplicația Openboard și alte aplicații gratuite.
Provocarea în crearea acestor resurse educaționale a vizat coordonarea programelor în vigoare de la ciclul primar cu cele de la ciclul gimnazial și liceal, realizându-se în mod coerent suportul pentru tranziția între ciclurile de învățare. Materialele educaționale realizate în cadrul proiectului pot fi folosite în funcție de interesul imediat al elevului sau de nevoile cadrului didactic, mai ales dacă acesta este debutant.
Feedback-ul primit de la elevii și cadrele didactice care au vizionat și au folosit deja materialele în procesul de predare este unul încurajator, pozitiv. Elevii sunt cei care au apelat cel mai des la materialele create pentru clarificarea unor nelămuriri apărute la orele de curs, pentru recapitulări curente sau pentru a avea o altă perspectivă asupra conținuturilor teoretice.
Ne dorim ca materialele din acest proiect „Deschidem școala, Deschidem viitorul ! ” să susțină o pregătire eficientă pentru toți elevii care le accesează, iar pentru cadrele didactice să fie surse de inspirație, încurajând fiecare profesor să devină, la rândul său, creator de resurse educaționale.
Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov