23 iulie 2024

Contact us

Recital Cameral Extraordinar susținut de violoncelistul Attila Pasztor și pianistul Andrei Licareţ

 Recital Cameral Extraordinar susținut de violoncelistul Attila Pasztor și pianistul Andrei Licareţ

Marți, 27 martie 2018de la ora 19.00Filarmonica Brașov va invită la un Recital Cameral Extraordinar ce va fi susținut la Sala Mare Patria de doi artiști muzicieni de excepție: violoncelistul ATTILA PASZTOR și pianistul ANDREI LICAREȚ.

În program se vor găsi următoarele lucrări:

L. van Beethoven – Sonata nr. 4 în Do major

Fr.  Schubert – Arpeggione

Z. Kodály – Sonata pentru violoncel solo

Muzicianul Attila Pasztor s-a născut la Viena și a primit lecțiile violoncelului  la Conservatorul din Viena sub Josef Luitz. Deja la vârsta de 15 ani a început studiile la Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena cu Tobias Kühne. A obținut numeroase premii și diplome, printre care și  diploma universitară „Magister artium”. Pentru succesul academic, a primit premiul Ministerului Federal, potrivit comunicatului transmis La pas prin Brasov.

Educația pe termen lung a violoncelistului sovietic Daniel Shafran a avut o influență semnificativă asupra dezvoltării sale artistice. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de masterat cu Arto Noras și la cursuri cu David Geringas și a fost membru al Fundației Hugo Wolff, Fundația Alban Berg, Ph.D. Fundației Martha Sobotka-Charlotte Janaczek și în Ministerul Federal.

Attila Pasztor a fost laureat al multor premii internaționale, printre care amintim  premiul 1 la Bayreuth și Liezen, premiul 2 la Concursul Brahms), și a câștigat mai multe premii și recunoașteri universitare pentru concerte solo cu orchestra la Viena, Musikverein, Konzerthaus din Viena precum și în Brucknerhaus Linz. De asemenea, el a primit premiul al ORF, Premiul Filarmonicii din Viena, donat de către Monetăria Austriei.

Ca partener al muzicii de cameră, a apărut cu Cvartetul Küchl din Musikverein, în cvintetul de pian cu pianistul Alexej Lubimov, precum și cu Mischa Kugel, Edward Zientkowski, Gernot Winischhofer, Peter Matzka și mulți alți artiști importanți. În plus față de emisiunile de radio și de televiziune ale performanțelor sale și ale înregistrărilor de arhivă, propriile portrete ale artistului își documentează realizările artistice.

Din 2004 este membru al Ansamblului XXj sub conducerea dr. Peter Burwik. Compozitor al său (studiind compoziția la Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena cu Dietmar Schermann și Michael Jarrell), artistul lucrează în mod regulat cu compozitorii contemporani.

Artistul a obținut, de asemenea, multe succese în calitate de compozitor: Pe lângă lucrările comandate pentru Secessionul de la Viena și alte evenimente, fundația elvețiană „Aubert-Tournier”, cu o invitație în Elveția, a făcut posibilă crearea și premiera lucrării „Reflecții”. Banca Națională Austriacă i-a oferit în perioada 1993-1997 un violoncel de Andrea Amati din anul 1573. Astăzi, el cântă la un instrument de CH.J.B. Collin-Mezin (Paris) din 1898.

Andrei Licaret este un pianist cu un nume deja afirmat în lumea muzicii, considerat drept un artist care „se aventurează până în miezul muzicii” (Romania Literară) și a cărui „bogată maturitate artistică și profunzime depășesc limitele unei simple capacități“ (L’Unione Sarda), conform comunicatului remis La pas prin Brasov.

Pregătirea sa muzicala s-a desfașurat alături de renumiți profesori precum Viciniu Moroianu și Dan Dediu (compoziție) la Universitatea Națională de Muzică București, Jacques Rouvier la Conservatoarele din Paris și Berlin, Dmitri Bashkirov la Academia de vară Mozarteum de la Salzburg.

Andrei Licareț a obținut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales și București Yamaha,  și a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai și Concursul Concertelor Shreveport. Recent, Andrei Licareț a obținut diploma de Graduate Performance Diploma și Artist Diploma la Conservatorul Peabody, unde a studiat cu ilustrul Leon Fleisher, muzician care promovează în rândul discipolilor săi moștenirea pianistică preluată de la Beethoven.

De la debutul său în 1993 cu orchestra „Jeunesses Musicales”, Andrei Licareț a acumulat un vast repertoriu, de la baroc până la muzica contemporană și a susținut deja numeroase recitaluri și concerte cu renumite orchestre din țară și străinătate, sub bagheta unor mari dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi și alții. Începând cu anul 2000 a susținut recitaluri la Praga, Berlin, Madrid, Istanbul, Salonic și Paris.

Aparițiile tânărului pianist Andrei Licareț în sălile de concert din România și din străinătate l-au facut cunoscut publicului și criticilor de specialitate care au apreciat elogios arta sa pianistică și l-au impus ca un reprezentant de valoare al generației sale.

Imagini remise La pas prin Brasov de Filarmonica Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.