13 iunie 2024

Contact us

Rodica Matilda Miulescu:Suntem manipulați prin gânduri? Cum să ne păstrăm independența, învățând din cartea  EDUCAȚIE FINANCIARĂ  de lector universitar drd Dumitru Ioan Branc

 Rodica Matilda Miulescu:Suntem manipulați prin gânduri? Cum să ne păstrăm independența, învățând din cartea  EDUCAȚIE FINANCIARĂ  de lector universitar drd Dumitru Ioan Branc

  ÎNTÂLNIRE PRIN INTERMEDIUL TELEVIZORULUI CU CELEBRUL GOG

 Cele ce urmează s-au petrecut prin 2012-2013.

Emisiunea Happy Hour. Nu o prind de la început. Celebrul iluzionist Cristian Gog, câștigător al concursului ,,Românii au talent”, prezintă publicului un pachet de cărţi de joc nou nouţ.

În faţa lui se află patru tineri: două fete şi doi băieţi veniţi voluntar dintre spectatori. Gog le cere să aleagă verbal câte o carte din pachetul nedesfăcut pe care îl pune pe o masă. Moderatorul Cătălin Măruţă notează opțiunile specificând că face acest lucru ,,pentru a fi sigur că nu le  uită”.  

Fetele și unul dintre băieți aleg din prima, zâmbind satisfăcuți. Al doilea băiat alege, dar pare nemulțumit de opțiunea sa.  

– Poţi să alegi alta, îi spune binevoitor Gog.

 El dă curs invitației. Parcă tot nu ar fi cu inima împăcată.

-Dacă nici asta nu îți place, schimb-o! îl încurajează din nou Gog.

El alege pentru a treia oară.

-Rămâi la aceasta?

-Da.

-Ești pe deplin hotărât?

-Da.

-Binee!

După ce toți au ales, Măruță recitește lista întocmită ,,pentru a nu uita”, oprindu-se la fiecare și întrebându-l:

– Pe aceasta ai ales-o?

– Eşti sigur că pe aceasta o doreşti?

 Toți confirmă.

Gog ia pachetul de pe masă și, ținându-l cu reversul spre el și  cu fața spre voluntari și public, îl desface din celofanul care îi servise drept ambalaj. Îl resfiră ușor și scoate patru cărți dând una fiecăruia dintre voluntari. Îi invită să spună dacă este cartea dorită. Se aud patru de ,,da”. Le arată camerei și publicului.Sunt chiar cele alese.  

Aplauze, aplauze, aplauze…

-Cum de ai știut și putut Gog, să le iei pe nevăzute tocmai pe cele potrivite?

Gog tace. Zâmbește. Răsfiră cărţile rămase, le întoarce cu reversul spre public. E roșu.        

–  Să le vedem și pe ale voastre! le cere el celor patru.

Le vedem și noi. Sunt negre!!! Sunt negre, nu roșii ca celelalte din pachet! Sunt singurele patru cărți cu revers negru din pachetul cel roșu! .

 Hohote de râs, aplauze…

-Bine, bine, că le-ai ales pe cele negre dintre toate celelalte roșii înțeleg, dar cum de ai știut să-i dai fiecăruia chiar cartea dorită de el? întreabă Măruță.

-Le-am  influenţat alegerea de la distanţă.

-????

 – Prin gând, răspunde sincer Gog.

– Și lui, celui care a ales de trei ori?

– Și lui! Cu el a fost un pic mai greu. Am muncit un pic mai mult, Nu s-a lăsat prea ușor.

 -Și dacă nu s-ar fi lăsat deloc? întreabă din nou Măruță dând glas curiozității noastre.

– Nu mi-ar fi reuşit, mărturiseşte sincer Gog.

 Recapitulând cele  de mai sus observăm:

Toţi au recepționat şi pus în faptă un gând indus cu intenție de o persoană străină.

Majoritatea (trei din patru) s-au lăsat foarte repede manipulați.

Refractarul nu a fost blamat. Dimpotrivă, i s-a arătat bunăvoință, fiind invitat să facă o nouă alegere. Această bunăvoință avantajoasă pentru subiectul–țintă prezintă și un dublu avantaj pentru manipulator: pe de o parte îi permite să adoarmă vigilența instinctivă a  acestuia, iar pe de altă parte ii dă răgaz să-și desăvârșească opera. E adevărat: poate că nu ne-am fi dat seama de acest aspect, dacă nu ni l-ar fi arătat chiar Gog, prin mărturisirea lui. 

La ce a făcut apel manipulatorul pentru a-și atinge scopul?

 Desigur, la o mulțime de metode și procedee de mare finețe care dovedesc o excelentă cunoaștere a psihologiei și etologiei umane. Aici putem presupune numai câteva care ne-ar putea da de gândit:

-comportamentul individual și colectiv sub presiunea momentului și a locului. (Nu toți oamenii pot face instantaneu cea mai bună alegere oricând și în orice loc),

-atitudinea majorității (mulțumirea afișată de cei trei), în contrast cu cea individuală,  

– apelul manipulatorului la informațiile depozitate în subconștientul personal sau colectiv (Destui  dintre noi, aflați în situații stresante, am întâlnit semeni binevoitori.)

-incapacitatea multora dintre noi de a ne menține ferm în timp părerea,  

 Deși emisiunea a fost extrem de relaxantă, lucru pentru care le mulțumesc și acum tuturor celor care au contribuit la infăptuirea ei, mi-a dat și de gândit.

Așa se face că m-am întrebat:

Dacă aş fi fost în locul tinerilor, ce ar fi trebuit să fac pentru a nu mă lăsa influenţată de gândurile țintite ale lui Gog?

Ce ar trebui să fac în orice situaţie pentru a nu mă lăsa manipulată de nimeni, nici măcar influenţată de ,, spiritul de turmă”, de locul și situația în care mă aflu?

În aceeaşi seară citesc în EDUCAŢIA FINANCIARĂ, la capitolul 2 ,,Legile fundamentale ale vieţii”, subcapitolul 2.17 ”Frica-vinovăţia” următoarea formulă de protecţie:

Sunt singurul  stăpân al vieţii mele şi orice gând ce nu-mi aparţine şi care mă tulbură este dat la o parte şi alungat de îndată”.

 Cred că dacă cei patru tineri ar fi folosit formula aceasta şi ar fi crezut cu tărie în adevărul şi puterea ei, numărul de magie al lui Gog, după cum singur a mărturisit, nu ar fi fost încununat de succes, iar spectacolul nu ar mai fi fost spectacol.

Îţi mulţumesc Gog, îţi mulţumesc Măruţă, şi mai ales îţi mulţumesc ţie, tânărule ezitant, pentru că mi-ai dat încrederea că nu putem fi toţi manipulaţi cu uşurinţă.

Ce a urmat?

La câtva timp după cele relatate anterior, mă întâlnesc în autobuz cu o  fostă colegă. Vorbim despre una, despre alta. La o staţie se urcă o tânără. O cunosc din vedere destul de bine: odată, după nişte Moşi de vară, i-am dăruit cu dragă inimă tot ce aveam în coş, chiar şi cele păstrate pentru acasă, iar altă dată, tot în autobuz, nişte bani. Dă semne vizibile că mă recunoaşte. Nu mă salută, dar ne fixează insistent cu privirea pe interlocutoarea mea şi pe mine şi începe să vorbească singură, enumerându-şi lipsurile materiale. Îmi feresc ochii din calea privirilor ei. Colega mea îşi încrucişează braţele şi picioarele protejându-se instinctiv. Discuţia noastră plăcută se întrerupe. Îmi dau seama: tânăra asta mă manipulează din nou, sugerându-mi să-i dau tot ce am la mine. Profit de tăcerea stânjenitoare instalată şi spun în gând:

Sunt singura stăpână a vieţii mele şi orice gând care nu îmi aparţine şi care mă tulbură, mă destabilizează, este binecuvântat, dat la o parte şi lăsat să plece.”

 Și… minune!Tânăra se întoarce cu spatele la noi, se îndepărtează, făcându-se nevăzută printre pasageri.

Reînnodăm  discuţia. Ne despărţim liniştite, bucuroase de întâlnire.

 Ei, ce ziceți? A meritat să urmăresc emisiunea cu Gog și să citesc cartea ,,Educație financiară”  scrisă de domnul Dumitru Ioan Branc și publicată în 2002 la Editura Mirador din Arad?

Rodica Matilda Miulescu

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.