14 iulie 2024

Contact us

Șezătoare la Veneția de Sus, revitalizarea și împărtășirea tradiției

 Șezătoare la Veneția de Sus, revitalizarea și împărtășirea tradiției

Căutăm să redescoperim tradițiile și să le transmitem generațiilor viitoare. Suntem legați unii de alții cu fire invizibile și încercăm să ne descoperim, să sudăm legăturile. Avem obiective comune și dorim să transmitem valori autentice urmașilor noștri. Oameni minunați luptă să păstreze ceea ce au moștenit din generație în generație.

Încercăm să regăsim, să revitalizăm fragmente de istorie și să împărtășim experiențe unice, meșteșuguri uitate. Țesături unice în lume așteaptă să fie decriptate și interpretate, mesaje ascunse în cusături transmise cu inteligență și măiestrie.

Simplitatea croielii completată de originalitatea și complexitatea modelelor țesute, cusute, tricotate sau croșetate în tehnici cunoscute de bunicii și străbunicii noștri, încearcă să renască, să relateze fragmente din viața simplă și frumoasă trăită de strămoșii noștri în diverse colțuri ale țării.

Frumusețile Țării Făgărașului ne atrag ca un magnet. Cea de-a patra șezătoare planificată în Țara Făgărașului s-a desfășurat la Veneția de Sus, la invitația doamnei Maria Boboia, o ”venețiancă” autentică, de o calitate umană excepțională. Așa cum se întâmplă de fiecare dată, ne-am revăzut cu drag, am legat prietenii cu localnicii, încântați de scurta vizită și de aprecierile noastre la adresa calității oamenilor locului și a valorilor pe care le-am descoperit acolo.

Șezătoarea de la Veneția de Sus a fost o adevărată sărbătoare cu cântec, joc și voie bună, cu bucate alese, gătite cu suflet de către cei ai locului, așa cum se întâmpla pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri. Ospitalitatea la ea acasă.

Sentimentul de apartenență este mai puternic și mai profund decât oriunde sau oricând.

Mândria de a fi român este exprimată clar și puternic prin acțiunile noastre, prin portul nostru atât de frumos, de viu și de plin de semnificații!

Mulțumim pentru invitație Mariei Boboia, organizatorilor, gazdelor, tuturor celor implicați și participanților pentru reușita acestei șezători.

Îmi doresc și vă doresc să ne revedem cu bine la următoarea!

Credit foto: Viviana Costan Moiseanu

Viviana Costan Moiseanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.