4 decembrie 2023

Contact us

Șezătoare la Cabana Neamţu, Lisa

 Șezătoare la Cabana Neamţu, Lisa

Avem o țară frumoasă și oameni minunați. Am răspuns invitației familiei Neamțu de a petrece cea de-a treia șezătoare din cadrul proiectului itinerant ”Șezători din Țara Făgărașului” organizat de Ana Borca, în localitatea Lisa din Făgăraș.

După ce am admirat din toate unghiurile Cetatea Făgăraș, ne-am îndreptat spre Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde ne-am alipit ”coloanei oficiale”. Am tras aer curat în piept, am admirat edificiul de la depărtare, am rostit o rugăciune și ne-am îndreptat spre Cabana Neamțu din Lisa. Tot drumul ne-am minunat de frumusețile Țării Făgărașului și de norocul de a fi locuitorii acestei părți de lume.

Asemenea unor bufnițe, ne-am sucit și răsucit capul în toate părțile pentru că, oriunde priveai, erau peisaje de vis. Am imortalizat câteva dintre acestea și, datorită faptului că memoria este cel mai înșelător prieten, vrem să retrăim aceste momente răsfoind albumul.

Gazdele ne-au întâmpinat cu brațele deschise, cu pâine, pălincă/vișinată și au pus câteva lemn pe foc, să ne încălzim. Nu numai că ne-am încălzit, pur și simplu, ne-am…încins. Și am încins jocuri ardelenești, hore, învârtite până ni s-a făcut foame. În spatele casei, bărbații pregăteau două ceaune mari – unul cu borș de pește din pescăria proprie și un altul, cu tocăniță de porc și vită, de te lingi pe degete.

Fetele, ca de obicei, au adus tot felul de bunătăți de-acasă: zacuscă (de vinete, de ciuperci, de ardei), clătite cu urdă, dulcețuri (de ardei iute, de pere cu vin), prăjituri (cu cremă, cu gris), plăcinte, sucuri, cafea. Am admirat natura, vremea frumoasă și doamnele la lucru, am mâncat și ne-am delectat cu muzică bună, glume și am împărtășit din experiența perioadei în care nu ne-am văzut. Am cunoscut oameni de calitate, iubitori de tradiție, de frumos și sperăm să ne revedem curând pentru a petrece clipe minunate împreună.

Până la sfârșitul anului sunt programate încă două șezători.

Mulțumim minunatelor gazde – Ramona și Adrian Neamțu – și distinșilor bucătari/bucătărese pentru delicioasele produse, participanților la șezătoare pentru o zi excepțională și sperăm să revenim, să trăim momente frumoase împreună.

Un proiect minunat, inspirat și binevenit în Țara Făgărașului, care merită extins în întreaga țară.

Credit foto: Vivian Costan Moiseanu

Viviana Costan Moiseanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.