22 aprilie 2024

Contact us

Atelier de cusaturi traditionale romanesti

 Atelier de cusaturi traditionale romanesti

In luna decembrie pregatim împreună bucurii pentru sărbătorile de iarnă. Seria de ateliere de arte și meșteșuguri specifice zonei, de la Casa Junilor, continua astfel cu primul atelier de cusaturi si motive traditionale romanesti, organizat de echipa Motive tradiționale din Țara Bârsei și Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brasovechi.

Întrucât se apropie sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, când cei 3 Magi au fost călăuziți de stea, am ales ca la atelierul nostru sa coasem un simbol foarte des întâlnit în cultura populară românească dar și în alte culturi: Steaua Nordului = Colul morii = Steluța în 8 colțuri. Vom realiza impreuna un ornament pentru brad care integreaza simbolul cusut al Stelei Nordului, iar ornamentul va putea folosit inclusiv ca suport pentru cana de ceai sau pahar.

Vom învăța cusătura în punct de cruciuliță cu o singură față, pe etamină, iar apoi o vom aplica pe stofă, folosind un șnur ornamental. La final, veti duce acasă o lucrare cu dublu rol și veți fi avut plăcerea realizării lucrului manual. Din partea noastr veti primi in dar modelul tiparit, o bucata de etamina si fir colorat, materiale suficiente pentru a coase in tihna inca cinci stelute.

Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi este o comunitate care își dorește să aducă un aport la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care traim.

Atelierul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 12 ani. Taxa de participare: 25 lei. Pentru înscrieri, vă rugăm să ne scrieți un mesaj cu titlul „Inscriere atelier cusaturi”, care sa contina datele dumneavostra de contact, pe adresa: casajunilor@gmail.com. Veti primi un mesaj de confirmare a participarii.

Va asteptam!

Credit foto: Antonela Cristina Lungu

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.