18 aprilie 2024

Contact us

Expoziție itinerantă: „Acasă, la origini” la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

 Expoziție itinerantă: „Acasă, la origini” la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Asociația La Blouse Roumaine – Ia, Fundația Comunitară „Țara Făgărașului” și Muzeul de Pânze și Povești Mândra vă invită sâmbătă, 10 septembrie 2022, ora 14.00, în Curtea Gospodăriei Drăguș din incinta Muzeului Satului, la vernisajul expoziției de fotografie „Acasă, la origini”.

Expoziția prezintă prima etapă de cercetare a portului popular din mai multe comunități din Țara Făgărașului, cu detalii de specific, particularități și identitate locală. Comunitățile vii, implicate în proiect, sunt: Beclean, Calbor, Copăcel, Drăguș, Grid, Ileni, Lisa, Mărgineni, Mândra, Perșani, Râușor, Șercaia, Sâmbăta de Jos, Sâmbăta de Sus, Veneția de Jos, Șona, Ucea de Sus și Grupul Șezători în Țara Făgărașului.

Proiectul a luat naștere în urmă cu 2 ani, în plină pandemie, când comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, pentru Ziua Universală a Iei 2020, tema „Acasă, la origini”. În acel an, de Rusalii, a debutat o amplă campanie de recuperare identitară a portului tradițional românesc, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre. O mărturie despre apartenența la o familie, un neam și o cultură. În Țara Făgărașului, familii din peste 20 de comunități s-au lăsat fotografiate de fotografi voluntari ca să rămână mărturie peste ani.

Pe timpul verii 2022 expoziția itinerantă, a putut fi vizitată în fiecare weekend, Duminica, la Biserica din fiecare sat inclus în proiect, dar și în alte spații culturale. Cu această ocazie, fiecare comunitate a creat o adevărată sărbătoare. Același lucru se va întâmpla sâmbătă, 10 septembrie, în curtea Gospodăriei Drăguș din incinta Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, începând cu ora 14, unde vor fi prezenți reprezentanții tuturor comunităților implicate în proiect. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 – 25 septembrie, în programul de vizitare al muzeului.

Eveniment organizat de Muzeul de Pânze şi PoveştiLa blouse roumaine şi Acasă, la origini

Sursa si imagine: pagina de Facebook a evenimentului

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.