18 aprilie 2024

Contact us

Lansare volum ‘Tradițiile Junilor din Şcheii Braşovului și Brașovechi’

 Lansare volum ‘Tradițiile Junilor din Şcheii Braşovului și Brașovechi’

Casa Junilor situată la Poarta Șchei, pe strada Prundului nr. 1, care a devenit în acest an sediul Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi a găzduit vineri, 23.09, de la ora 19.00, un eveniment de promovare a Junilor, respectiv lansarea unui volum editat de Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brasovechi, cu sprijinul Primariei Brașov, autor fiind istoricul dr. Alexandru Stanescu iar versurile semnate de Dan Despan.

Cartea oferă informaţii despre originea şi evoluţia Societăţilor Junilor, portul tradiţional şi moştenirea culturală braşoveană.

„Obiceiul Junilor de Paști a stârnit mereu admirația publicului, fiind considerat încă din secolul al XIX-lea o sărbătore unică în felul său, dar Parada călare nu constituia un eveniment singular al Junilor, ea făcea parte dintr-un ansamblu complex de sărbători pe care ceata Junilor le organiza în Săptămâna Luminată.” scrie dr. Alexandru Stănescu în cartea sa.

Manifestarea va continua cu o serie de evenimente culturale, pe care Uniunea le va organiza în această toamnă: în 29 septembrie va avea loc vizionarea filmului documentar „Tradiţiile junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi”; în 20 octombrie se va redeschide o expoziţie realizată în colaborare cu Complexul Muzeal „Astra” din Dumbrava Sibiului – o colecţie de 39 de statuete cu Junii călare, care datează de mai bine de un secol; în lunile octombrie şi noiembrie vor fi organizate alte ediţii ale „serilor urbane.

„Am încercat să le readucem în atenţia contemporanilor prin metode luate din domeniul educaţiei informale. Este mai uşor să faci în sediul junilor, nu la şcoală, o proiecţie video, unde Junii să îşi povestească tradiţiile sau unde să facem o prezentare a costumelor Junilor sau a bucatelor care se pregătesc la o anumită sărbătoare a Junilor, decât să vorbim despre ele într-un cadru formal”, a subliniat Alexandru Stănescu, în declarația sa pentru presă.

Credit foto: Catalin Radu – Firicel Photography

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.