2 martie 2024

Contact us

Șezătoare de octombrie la Casa din Șona

 Șezătoare de octombrie la Casa din Șona

Casa din Șona, nr. 45, va găzdui sâmbătă, 01 octombrie 2016, începând cu ora 10 dimineața, a doua șezatoare din seria proiectului itinerant “Sezători în Țara Făgărașului”.

Deoarece sâmbătă este sărbătoare, Acoperământul Maicii Domnului , această șezătoare își propune să aibă rolul unei intalniri cu povești și cu vizite în satul Șona.

Programul presupune vizitarea următoarelor obiective:

– Casa din Șona – îi vom cunoaște pe cei care timp de 10 ani au investit timp și suflet în tentativa de a păstra și restaura o casa veche, traditională. Vom afla povestea lor și vom vizita casa, șura, gradina

– Fierăria lui Lazăr – atelierul de fierărie din sat, un proiect iniţiat de pictorul Ştefan Cȃlţia şi de Asociaţia „Şona Noastră”, pentru realizarea căruia s-a lucrat timp de trei ani.

– Căsuța Albastră a pictorului Ştefan Cȃlţia, pe care a adus-o de sub muntii Fagaras, din Ucea, unde a crescut la bunici, a desfăcut-o scândură cu scândură și a reconstruit-o în gradina lui, exact așa cum a fost.

– Piramidele sau Guruieții ; cele opt movile din sat, unele dintre ele înalte de aproape 30 de metri, aşezate pe două şiruri, despre care se spune că ar fi fost ridicate de către daci . Movilele de la marginea satului Şona sunt încă o enigmă iar noi nu vom încerca să dezlegăm aceasta enigmă, dar vom vizita piramidele ca să vedem platoul Țării Făgărașului de pe vârful lor și să ne încărcăm iile cu energie pură.

Ne vom delecta cu bucatele aduse de femeile din șezătoare, bucate făcute în casă. Bineînțeles, vom fi îmbrăcate în ie sau costum popular, ca la mare zi de sărbătoare.

Gazde: Ana Borca (proiect IIa calatoare) si Fam. Giurgiu (Casa din Sona)
Locație: Casa din Șona, nr.45
Sâmbătă, 01.octombrie.2016, ora 10:00

Text preluat integral de pe pagina de facebook a evenimentului

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.