3 decembrie 2024

Contact us

Măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2

 Măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor  în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2

Camera de Comerț și Industrie Brașov vă informează cu privire la publicarea în Monitorul Oficial Partea I, nr. 459 din 29.05.2020, a  Ordonanței de urgență nr. 92/2020,  pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Acest act normativ a fost emis de Guvernul României că urmare a încetării stării de urgență și declararea stării de alertă prin H.G. 394/2020, privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia.

Ordonanța de urgență nr. 92/2020 aduce o serie de modificări și completări următoarelor acte normative, după cum urmează:

  1. Ordonanța nr. 30/2020, se completează în sensul că, începând cu data de 01.06.2020, angajatorii ai căror angajați au beneficiat de prevederile art. XI, alin. 1, din acest act normativ (adică de indemnizație la nivel de 75% din salariul de baza, corespunzător locului de munca ocupat, suportat din bugetul asigurărilor de stat pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, prevăzut în Legea bugetului asigurărilor de stat pe anul 2020, nr. 6/2020) precum și angajatorii ai căror angajați au avut contractele individuale de munca suspendate conform art. 52 alin (1) lit. c, din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii, republicata, și nu au beneficiat de aceasta indemnizație, beneficiază pentru o perioada de trei luni, de decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5%  din salariu de baza, corespunzător locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5%  din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurailor sociale de stat (5.429 lei).

O altă completare prevede că acești angajatori au obligația menținerii raporturilor de muncă până la data de 31.12.2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri.

De asemenea, se mai prevede  că de facilitatea de mai sus beneficiază doar persoanele care au avut o durată a suspendării contractului de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă și au beneficiat de indemnizația respectivă sau de indemnizația pentru alți profesioniști, sau cei care au beneficiat de șomaj tehnic plătit de către angajator.

De aceste prevederi nu beneficiază următorii angajatori: instituții și autorități publice, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002, privind finanțele publice precum și prin Legea nr. 273/2006, privind finanțele publice locale. De asemenea nici angajatorii, care care la data solicitării acordării acestor sume,  se afla în faliment , dizolvare, lichidare sau care au activitățile sau restricții asupra acestora, din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, nu beneficiază de aceste facilitate.

  1. Ordonanța de urgenta nr. 92/2020, stabilește și procedura de decontare a sumelor reprezentând indemnizații din bugetul asigurărilor de șomaj. Astfel, pentru a se deconta sumele cu titlu de indemnizații, angajatorii suportă integral sumele reprezentând contravaloarea salariilor angajaților care beneficiază de prevederile acestui act normativ, așa cum au fost expuse mai sus, și ulterior, în perioada 01-25 a lunii următoare perioadei de raportare, căreia îi sunt aferente veniturile, vor depune, prin mijloace electronice la AJOFM, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care beneficiază de această sumă, conform unui model ce va fi aprobat prin ordin al președintelui ANOFM.

Decontarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj a sumelor de mai sus se efectuează în termen de 10 zile de la data îndeplinirii de către angajator a obligațiilor prezentate anterior.

  1. O altă prevedere se referă la angajatorii care, în perioada 1 iunie 2020 – 31 decembrie 2020, angajează în munca pe durata nedeterminata, cu norma întreagă, persoane în vârstă de peste 50 ani, ale căror raporturi de munca au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgență sau a stării de alertă, aceștia primesc lunar pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajată din aceasta categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Totodată o altă prevedere se referă la angajatorii care încadrează în muncă, până la data de 31.12.2020, pe durata nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârstă cuprinsa între 16 și 29 ani, înregistrați ca șomeri în evidenta AJOFM, vor primi lunar, pentru 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceasta categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni, după cele 12 luni de facilități.

Nu  beneficiază de această prevedere următorii angajatori: instituții și autorități publice, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice precum și prin Legea nr. 273/2006, privind finanțele publice locale. De asemenea nu beneficiază de aceste facilități  nici angajatorii care la data solicitării acordării acestor sume se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora, din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

  1. Ordonanța de urgență nr. 92/2020 aduce modificări și Ordonanței de urgență nr. 70/2020 în sensul că acordarea indemnizațiilor prevăzute de Ordonanța de nr. 30/2020, despre care am făcut vorbire mai sus, se prelungește și după data de 31 mai 2020, până la ridicarea restricțiilor reglementate de lege, pentru toate domeniile de activitate în care se mențin restricții, în condițiile Legii nr. 55/2020.

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.