24 aprilie 2024

Contact us

Muzeul de Etnografie Brașov – Proiect European de Cooperare „Trad`Europe”

 Muzeul de Etnografie Brașov – Proiect European de Cooperare „Trad`Europe”

Muzeul de Etnografie Brașov aduce în  atenția  publicului european patrimoniul cultural brașovean, fiind partener în cadrul Proiectului European de Cooperare „Trad`Europe”, co-finanțat de Comisia Europeană în Programul Creative Europe (CREA) și Consiliul Județean Brașov.

Proiectul are ca obiectiv creșterea vizibilității patrimoniului cultural intangibil reprezentativ unor vechi comunități locale și asigurarea promovării acestuia în context european. Proiectul conține acțiuni culturale și activități de cooperare între instituții de cultură ca Muzeul de Etnografie Brașov, Lo Rondeu de Castelnau (Franța) și Motek Entertainment (Olanda), acestea urmând a se desfășura pe durata de 36 de luni (2023-2025).

În cadrul proiectului se vor desfășura următoarele acțiuni și activități culturale:

  • activități comune de cercetare a patrimoniului intangibil reprezentat de muzică și dansuri tradiționale, specifice fiecărei culturi
  • întâlniri între artiștii români și francezi pentru documentare
  • arhive digitale dedicate patrimoniului cultural imaterial din sud-estul Transilvaniei și sud-estul Franței
  • promovarea patrimoniul cultural al ambelor țări în sesiuni tip „masterclass” în instituții de învățământ, în centre de profil și în instituții din mediul rural, unde accesul la acest tip de cultură este limitat
  • organizarea de spectacole și expoziții dedicate patrimoniului imaterial în România și Franța.

Proiectul cultural „Trad`Europe” aduce un plus de valoare ofertei culturale privind moștenirea culturală intangibilă, promovând elemente de patrimoniu cultural imaterial, conservate în forme autentice, specifice unor vechi și renumite comunități locale. O parte din mijloacele de promovare utilizate aduc informații în atenția beneficiarilor prin activități multi-disciplinare și apelul la forme de expresie inovatoare ca (AR) realitate augmentată.

*Proiectul este Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.