Muzeul Satului din Veneția de Sus
Am trăit și am crescut cu lapte de drigană, cu pâine și cozonac coapte în cuptorul din curte, cu zâmbetul bunicilor pogorât peste sufletul meu, cu poveștile depănate din fuior în ritmurile vioarei cu goarnă.
Am alergat desculț după cai pe pășunea de lângă pădure, am plivit terenurile cultivate, am gustat fără restricții din fructele și legumele vecinilor și nu am avut nicio reticență să mănânc din pâinea cu untură și boia ridicată din țărână.
Există locuri despre care se spune că merită să le vezi o dată în viață. Unul dintre acestea este și muzeul satului din Veneția de Sus, județul Brașov.
Imediat cum vei păși în universul creat de Maria Boboia vei admira de la războiul de țesut, lada veche de zestre pentru haine, patul amenajat cu cuverturi țesute în război și perini, ștergare precum și foarte multe obiecte de uz casnic tradiționale.
Până ajungeți acolo, vă invit să privim câteva imagini care vă vor introduce în atmosfera aparte a vieții rurale.
Notă: Numele satului Veneţia de Sus este legat de Râul Venecioara, în albia căruia se găsesc pietre vineţii. Unii localnici sunt însă ferm convinşi că numele satului l-a dat împărăteasa Maria Tereza. Fiind zonă de graniţă, administraţia imperială a decis ca locul sa fie dens populat. Primii care s-au aşezat pe aceste domenii au fost două familii de ţărani iobagi din Luduş: Ovesea şi Pasere, iar mai apoi familiile Boboia şi Butum.
Ocupaţia de bază a primelor patru familii care au ajuns pe aceste meleaguri era facerea cuptoarelor pentru ars varul. Iniţial, cei care au fost aduşi aici au locuit în bordeie, sub pământ, dar mai apoi şi-au ridicat case de lemn. (sursa: infagaras.ro)
Credit foto: Dan STRĂUȚI
1 Comment
Ce traditii frumoase!!!!!