22 iulie 2024

Contact us

„Revoluția fiscală” simțită la nivelul companiilor

 „Revoluția fiscală” simțită la nivelul companiilor

Revoluția fiscală începută la 01 ianuarie 2018, intens comentată înainte de aplicare și deja modificată în numai 2 luni, descoperă noi disfuncționalități, odată cu încasarea primelor salarii „revoluționare” din luna ianuarie.

În România există 5,5 milioane de angajați iar la Brașov în jur de 150 mii, și, pentru ca aceștia să nu piardă bani, angajatorii trebuie să le majoreze salariile brute cu 22% pentru a compensa trecerea contribuțiilor în sarcina lor, iar termenul de transmitere a actelor adiționale la contractele de muncă, în REVISAL, este până la dată de 31 martie 2018.

Companiile mari: Nu toți angajatorii au semnat acte adiționale după transferul contributiilor, aceștia încă nu au decis dacă să majoreze salariile brute sau să rămână în continuare la aplicarea de bonificații sau prime de compensare.

IMM: O mare parte din IMM au majorat salariile brute, angajații rămânând cu același venit net , dar costurile angajatorului au crescut. Această creștere în lipsa creșterii productivității muncii și a programelor guvernamentale de investiții vor duce la închiderea unora dintre ele, în următoarea perioadă.

SRL D: Prin Ordonanța de Urgentă 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, aceste firme beneficiau de scutirea de contribuții sociale de pe partea angajatorului pentru maximum 4 salariați, în limita salariului mediu pe economie, ca bază de calcul, pentru maximum 3 ani.

Astfel că cele 2 contribuții de 15,8% la pensii și de 5,2% la sănătate, care au trecut de la angajator la angajat, apar ca un cost suplimentar, angajatorul nemai beneficiind de scutire. Chiar, cu măsurile compensatorii generale, reducerea contribuțiilor de la 39.25% la 37.25%, per total cu 2 puncte procentuale și impozitul pe venit cu de la 16% la 10%, cu 6 puncte, tot rămâne un impact de 13% la salariul brut pe care îl resimt SRL-D-urile.

Efectele schimbărilor brutale vor duce la creșterea costurilor cu forța de muncă pentru cele 41.641 societăți debutante de la nivel național și cele 1.548 din Brașov, astfel încât angajații acestora vor avea de suferit.

Dintre angajații cei mai afectați de măsura de mutare a contribuțiilor la angajat sunt salariatii din domeniul IT și cei cu jumătate de normă.

Ordonanță la ordonanță: nu a trecut mult timp de la Ordonanța de Urgenta 79/2017 privind transferul contribuțiilor de la angajatori la angajați și a apărut o altă Ordonanță de Urgență 3/2018 care ar trebui să corecteze unele efecte aberante ale aplicării actului normativ. Se observă că unele corecții au fost tratate diferențiat pentru angajatorii stat și angajatorii privați.

Angajații din IT: Transferarea contributiilor sociale pentru pensii și sănătate în sarcina exclusivă a salariatului a condus, în cazul unora dintre salariatii din IT, la scăderi de venituri. Pentru ei, scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10% nu a reprezentat un câștig, pentru că ei oricum erau scutiți de impozit. Prin urmare, dacă angajatorul nu le crește salariile, transferul acestor contribuții îl suportă acum din propriul net.

Angajații cu timp parțial: În cazul în care contribuțiile de asigurări calculate asupra salariului salariatului cu contract part time, sunt mai mici decât contribuțiile de asigurari stabilite potrivit O.U.G. nr. 79 diferența se plătește de către angajator, obligând angajatorul să suporte diferența dintre suma de 665 lei care ar fi trebuit să fie reținuta de la salariat și suma de 500 lei care trebuie suportată de acesta.

În afara creșterii financiare cu costurile salariale, costurile suplimentare pentru modificarea softurilor contabile şi încheierea noilor contracte de muncă a mai apărut și disconfortul relației dintre angajat și angajator prin explicarea angajatului ce reprezintă efectiv aceasta trecere a contribuțiilor și cum poate fi sau nu afectat venitul sau net.

Credit foto: Dan Strauti

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.