21 septembrie 2023

Contact us

Ziua Internațională a Rromilor la Augustin, Ormeniș și Apața, 8 – 10 aprilie

 Ziua Internațională a Rromilor la Augustin, Ormeniș și Apața, 8 – 10 aprilie

AUGUSTIN, 8 aprilie

Serviciul Cultură Tradițională împreună cu Primăria comunei Augustin, organizează vineri, 8 aprilie 2022, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Internaționale a Rromilor, un concurs de gastronomie tradițională cu preparate culinare specifice etniei rrome. Rolul evenimentului este acela de conservare și promovare a preparatelor specifice bucătărieie rromani, dar și acela de socializare prin aducerea împreună a comunității într-o zi de sărbătoare.

ORMENIȘ, 9 aprilie

Serviciul Cultură Tradițională împreună cu Primăria comunei Ormeniș și reprezentanții Partidei Rromilor din localitate, organizează sâmbătă, 9 aprilie 2022, un eveniment dedicat comunității rromilor din localitate, care va cuprinde: un campionat de șah, activități sportive, concurs culinar și un program artistic susținut de elevii rromi ai școlii ormenișene. Rolul evenimentului este acela de conservare și promovare a tradițiilor culturale ale etnicilor rromani, dar și acela de socializare prin aducerea împreună a comunității într-o zi de sărbătoare.

APAȚA, 10 aprilie

Serviciul Cultură Tradițională împreună cu Cultul Penticostal – Uniunea Rromilor și Biserica ”Speranța” din comuna Apața, organizează duminică, 10 aprilie 2022, o conferință de evanghelizare, urmată de o un program artistic reprezentativ pentru cultura și tradițiile comunității rrome. Rolul evanghelizării este de a-i apropia pe membrii etniei rrome de Biserică și implicit, de dezvoltare a conștiinței sociale și de apartenență la o comunitate multietnică cum este cea din Apața, unde conviețuiesc români, maghiari și rromi.

În cadrul acestei acțiuni, va fi susținut un program de muzică tradițională rromani, întregul eveniment constituindu-se într-o activitate ce vine în susținerea persoanelor defavorizate.

Ziua internaţională a romilor a fost hotărâtă în anul 1971. La Londra a avut loc atunci Congresul internaţional al romilor de pretudindeni. În România, din 2006, prin hotărârea Legii 66, ziua e marcată sub nuanţa Sărbătorii etniei romilor din România. O altă zi specifică este pe 20 februarie, Ziua dezrobirii romilor, dar şi pe 16 iunie, Ziua Limbii Romani.

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.