Horia Mihail, repere profesionale
Pianistul Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciati pianisti români ai momentului. Îndelungata sa experienta a început în orasul natal, Brasov, unde, la numai 10 ani, a interpretat alaturi de Orchestra Filarmonicii brasovene Concertul în Re major pentru pian si orchestra de Joseph Haydn. De atunci, a fost aplaudat atât în recitaluri solo pe scene din România, Italia, Anglia, Belgia, Franta, Germania, Irlanda si Statele Unite, cât si în concerte în care a fost acompaniat de orchestre renumite precum Topeka Symphony, Boston University Symphony, University of Illinois Symphony sau Boston Pops. John Williams, Keith Lockhart sau Maxim Verngherov, sunt numai câtiva dintre dirijorii sub a caror bagheta a evoluat. Horia Mihail a fost câstigatorul premiului I la toate competitiile la care a participat.
Dupa studiile finalizate în Statele Unite ale Americii, sub îndrumarea unor pianisti precum Ian Hobson sau Anthony di Bonaventura, Horia Mihail s-a întors în 2002 în România, unde alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de violoncelistul Razvan Suma a înfiintat formatia de muzica de camera „Romanian Piano Trio”. Împreuna cu acestia a organizat începând din 2006 turenul national „MusicOn” care s-a bucurat de o însemnata apreciere. Turneul „Stradivarius” este un alt eveniment în a carui organizare s-a implicat artistul, alaturi de violonistul Alexandru Tomescu, câstigatorul viorii Stradivarius Elder-Voicu.
Horia Mihail ocupat functia de profesor asociat atât în cadrul Universitatii de Muzica din Boston, cât si în cadrul Facultatii de Muzica a Universitatii „Transilvania” din Brasov. Aceste functii i-au prilejuit o importanta cunoastere a tinerilor muzicieni, ceea ce îi îndreptateste prezenta în juriul Concursului de pian „Dinu Lipatti”.
Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov